Izraelci će učiti Srbe da kažu "šalom": "Jerusalim" post pisao o "paktu bratstva"

"The Jerusalem post" navodi da na prvi pogled učenje hebrejskog u Srbiji može da bude zbunjuće za Jevreje

  • 21

Izraelski portal "The Jerusalem post" objavio je vest o odluci Univerziteta u Beogradu da, od 1. oktobra, studenti sa Filološkog fakulteta mogu da studiraju hebrejski jezik.

Kako ovaj sajt navodi,  učenje hebrejskog jezika u Srbiji na prvi pogled "može da se čini zbunjujućim jevrejskoj populaciji".

- Za početak, broj Jevreja koji je ostao živ u celoj bivšoj Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata bio je oko 14.000, a oko polovina ih je imigrirala u novoosnovanu državu Izrael. Nakon raspada Jugoslavije, u Srbiji se zadržala jevrejsku zajednica koja je brojala manje od 3.000, uglavnom starih, Jevreja. Mlađi Jevreji iskoristili su rat da se presele u Izrael ili negde drugde u potrazi sa svojom srećom - piše "The Jerusalem post".

U tekstu dalje objašnjavaju da je u bivšoj Jugi neformalna nastava hebrejskog jezika počela 1974. godine pod pokroviteljstvom rabina Kadika Danona, bivšeg glavnog rabina Jugoslavije i preživelog iz Jasenovca. Zahvaljujući njemu, 5 godina kasnije, kursevi hebrejskoj proširili su se na sve delove Jugoslavije.

Dalje navode i da je prvi hebrejsko-srpski rečnik napisan 1993, a zatim ponovo objavljen 2001. godine.

- Iako u Beogradu postoji Centar za hebrejski jezik i književnost, učenje hebrejskog je prvi put dobilo tako veliki značaj od strane srpskih akademskih institucija - piše portal.

Oni objašnjavaju da su Jevreji i Srbi povezani, te da među njima vlada "pakt bratstva", a da im je zajedničko - masovno ubijanje ova dva naroda od strane nemačkih i ustaških fašista. 

Podsetimo, pre dve nedelje, Nacionalno akreditaciono telo odobrilo je akreditaciju studijskog programa hebrejskog jezika na Filološkom fakultetu.

Hebrejski jezik predavaće profesor Gideon Grajf, istoričar i istraživač Holokausta iz Izraela, koji je postao i redovni profesor Univerziteta u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Života

    23. jun 2019 | 16:16

    Pre drugog svetskog rata, oni su se pisali kao srbi mojsijeve vere, oni i jesu naša braća, i u patnji i u boli.

  • Nikilas

    23. jun 2019 | 16:10

    NI NISMO PAKT BRATSTVA VEC PAKT BRACE OD OCA NOJE PO BIBLIJI !!!!

  • slađa

    23. jun 2019 | 17:19

    Teška, ali časna istorija Srba i Jevreja na zajednikom prostoru koji smo delili, isto kao i sudbinu, dovela je konačno do pozitivnih pomaka u saradnji dva naroda i dve države. Svaka čast profesoru Gideonu Grajfu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA