≫ 

U Mokrinu palo 63 litra kiše po kvadratu: Banat pogođen nevremenom, zemljoradnici očajni

Paori i agronomi saglasni su da je u ovom trenutku kiša i previše za strna žita

  • 0

Jako grmljavinsko nevreme, praćeno obilnim padavinama, u nedelju je protunjalo Banatom, u čijim je južnim delovima tukao grad veličine kokošjeg jajeta i klikera.

Tokom kasnog popodneva i večeri u Kikindi i okolini je palo između 50 i 60 litara kiše po kvadratnom metru. Padavine su neravnomerno zahvatile kikindski atar. U Nakovu su izmerene 32 litre, u Bašaidu 38, dok je u Mokrinu palo najviše - čak 63 litre po kvadratnom metru.

Paori i agronomi saglasni su da je u ovom trenutku kiša i previše za strna žita, jer je uočena pojava biljnih bolesti. Započeta žetva ozimog ječma je prekinuta, dok će prvi otkosi pšenice pasti za desetak dana.

Poplave, Borča, Nevreme,

Nevreme je pogodilo veći deo Srbije Foto: Nikola Tomić

Štab za vanredne situacije spremno je dočekao najavljeno nevreme, a deo Banata oko Kikinde, srećom, nisu pogodili gradonosni oblaci. Milivoj Lunjački, zamenik komadanta Štaba za vanredne situacije u Kikindi, kaže da ovoga puta za nadležne službe nije bilo previše posla.

Podsetimo, u Beogradu je samo jutros palo više od 40 litara po kvadratu, a najkritičnije je bilo u naseljima na levoj obali Dunava, u kojima je evidentirano više 100 litara po metru kvadratnom.

Naselja Kotež i Borča nemaju rešenu kanalizaciju, pa su tamo problemi inače prisutni, a u ovakvim situacijama eskaliraju. Dodatni problem pravi veliki broj septičkih jama iz kojih se izlila ogromna količina vode.

KAKVA JE SITUACIJA U DRUGIM DELOVIMA SRBIJE?

Obilne padavine pogodile su juče severne, zapadne i centralne delove zemlje, u delovima Beogradu je za nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za ceo mesec, 12 osoba je spaseno iz poplavljenih objekata, a u Čačku je zbog nevremena proglašena vanredna situacija. Zbog posledica obilnih kišnih padavina, koje su u popodnevnim časovima zahvatile teritoriju grada Beograda, pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su 37 puta i iz poplavljenih objekata spaseno je ukupno 12 osoba, saopštio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Nevreme, praćeno jakom kišom pomešanom sa sitnim gradom, grmljavinom i munjama, zadesilo je i delove Pomoravskog okruga, a najvise Despotovac, delove Ćuprije i Jagodine. U Despotovcu je voda ušla u podrume desetine kuća.

Na državnom putu Drugog reda, Despotovac - Ćuprija mnogo je vode, a bujica sa okolnih njiva, koje su gotovo sve pod vodom, na put su mestimično nanele veliku količinu zemlje, mulja i kamenja.

U selu Družetici kod Gornjeg Milanovca grad je pričinio štetu u voćnjacima, a oštećeni su neki crepovi i plastenici. Na jugu Banata pao je grad veličine teniske loptice, a zbog jake kiše nastale su bujice na ulicama Kragujevca.

Grad veličine teniske loptice zabeležen je i u selu Gornja Gorevnica, Miokovcima, Lipnici, Viljuši.

VIDEO: Ludnica na Novom Beogradu, bulevari pretvoreni u reke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA