≫ 

Deda Ranđel pravio burad za rakiju, a sad se u njima živi: Kaže da imaju 15 m² i da su za 15 ljudi

- Bure je bure, veliko ili malo. Doduše, ono malo nema vrata ni prozore, ali opet to je to - kaže Ranđel

  • 9

Grčki filozof Diogen zapamćen je ne samo po duhovitim replikama, već i po tome što je čitav život proveo u buretu na atinskim ulicama. Zahvaljujući Aleksinčaninu Ranđelu Cvetkoviću ovo iskustvo dostupno je i Srbima, jer ovaj kačarobačvar, kako voli da se naziva, pravi burad u kojima se može živeti.

Ranđel kaže da je bačvama počeo da se bavi još kao četrnaestogodišnjak, te da mu nisu dosadile ni u osmoj deceniji života. U svom domaćinstvu u aleksinačkom selu Beli Breg posvetio se zanatu koji je u Srbiji već pao u zaborav.

- Burad sam počeo da pravim za ono što im je namena, da se pune vinom i rakijom. Lepo mi je išao posao, mislio sam da dok bude ljubitelja kapljice, biće posla i za mene. Međutim, stvari su se promenile, napustiše vinograde i šljivike, a kapljicu počeše da nabavljaju u prodavnicama i tako ja imah sve pomanje posla, da sam zamalo digao ruke od zanata koji me je hranio - pripoveda Cvetković.

Ranđel Cvetković Foto: Telegraf

Pre desetak godina Cvetkoviću je sinulo da bi mogao da sa uspehom nastavi posao ako bi bure povećao do neslućenih razmera.

- Pravio sam bačve od pet pa do pet hiljada litara, pa sam pomislio da je moguće da se napravi da bude velika kao omanja kuća. I tako napravim prvu, onako probe radi i oduševim se onim što je ispalo. Za moju majstoriju čuo je jedan čovek iz Požarevca i poželeo da je koristi kao vikendicu, i tako sam prodao prvu - hvali se umešni pinter.

Kaže da onaj ko ume da pravi malo, neće imati problema ni sa velikim buretom.

Ranđel Cvetković Foto: Telegraf

- Princip je isti, ostalo su finese, bure je bure, veliko ili malo. Doduše, ono malo nema vrata ni prozore, ali opet to je to. Ovi burići imaju od deset do petnaest kvadrata, može komotno da se smesti petnaestak ljudi. Ima mesta za krevet, šporet, sto... sve što treba jednom domaćinstvu. Dva sam napravio Turčinu koji drži hotel Istanbul kod Aleksinca, nema dana da neki njegov zemljak na putu do domovine ne svrati da se odmori u mom buretu - priča Cvetković i dodaje da je onomad jedno njegova bačva otputovala na Taru.

- Jedna žena je imala merak da tamo napravi vikendicu, meračila je razne, ali ispalo je da joj je moja bila i najjeftinija, a da ne pričam da je jedinstvena. Imali smo malo muke da je natovarimo, pazili smo je u transportu i uspeli da je čitavu doteramo do odredišta - kaže umešni zanatlija.

Ranđel Cvetković Foto: Telegraf

Ranđela boli to što će se sa njim ugasiti i njegov zanat.

- Nema ko da me nasledi, taj posao treba da se voli da bi se radio. Nema tu zarade, više meraka. Puno mi srce kad vidim ljude koji se se skućili u mom buretu. To je i dokaz, da nijedna kuća nije tesna ako čeljad nisu besna - zaključuje Cvetković.

VIDEO: Majka i ćerka su večni putnici zarđalog vagona u Železniku koji im je dom

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • MIKI

    25. jun 2019 | 19:55

    BRAVO DOMAĆINE I MAJSTORE.SVE TI SE POZLATILO.

  • bob

    25. jun 2019 | 19:58

    Deda Randjele uvedite nekog da nastavi vas posao-srecno

  • Tamara

    25. jun 2019 | 21:45

    Svaka cast majstorcino za ovakve stvari treba napisati kontakt telefon i cenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA