Samo polovinu odgovora rešili tačno: Šokirali preliminarni rezultati male mature

Na testu iz srpskog bilo je najviše tačnih rešenja: 11,8 od ukupno 20

  • 21

Na testovima od 20 pitanja, mali maturanti u proseku su imali između 10 i 12 tačnih odgovora, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva prosvete. Od maksimalnih 40 bodova na sva tri testa jedva da su prešli polovinu, odnosno prosečan rezultat im je 22,1 poena.

U Ministarstvu prosvete naglašavaju da su osmaci, njih 71.099, u proseku na nešto više od 50 odsto zadataka dali tačne odgovore. S obzirom na to da većina đaka ima u knjižicama odličan uspeh i da je svaki sedmi nosilac Vukove diplome, mogli bi se očekivati i bolji rezultati, mada su ovogodišnji na nivou prethodnih generacija.

Na testu iz maternjeg jezika bilo je najviše tačnih rešenja - 11,8 od 20, sledi kombinovani na kome se ocenjivalo znanje fizike, hemije, geografije, istorije i biologije sa 11,02, dok je matematika đacima godinama najveći kamen spoticanja, te su tako od 20 zadataka u proseku 10,5 uradili tačno.

Uroš Momčilović, direktor beogradske Osnovne škole "Vuk Karadžić", kaže da su rezultati učenika u ovoj školi u rangu prošlogodišnjih.

- To ne znači da smo zadovoljni - kaže on. - Uvek može bolje. Očekivali smo iznad 13 tačnih odgovora na svakom testu, a maturanti su uspeli da ih osvoje samo iz srpskog jezika. Na ovom testu je prosek 13,4, na kombinovanom 12,7, dok je matematika najslabija sa prosečnih 12,11 tačnih odgovora. Videćemo da li će uspeti da se upišu u željene škole i tek onda možemo da podvučemo crtu i procenimo uspešnost naših đaka.

Razlike u konačnom skoru se razlikuju od škole do škole. Primera radi, u OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Beogradu na testu iz srpskog osmaci su uspeli da daju prosečno 14,5 tačnih rešenja, dok su u OŠ "Marija Bursać" 11 bodova.

U poređenju sa prošlogodišnjim završnim ispitom, učenici su sada na kombinovanom testu uradili u proseku zadatak i po manje, srpski je na istom nivou, dok je matematika malo iznad proseka iz 2018. godine kada su imali 9,95 tačno rešenih zadataka.

VIDEO: Afera mala matura: Šarčević moja ostavka je stalno na stolu

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jagodinka Simonović

    25. jun 2019 | 10:53

    U kakvom je stanju školstvo nije iznenađenje. Vukovci na papiru, a realno znanje nikakvo. Vukova diploma je sada bezvredna, u moje vreme iz generacije je bio jedan vukovac, ovo danas ih štancuju kao papir u štampariji.

  • ...

    25. jun 2019 | 10:49

    Sta da se ocekuje?Umesto da se stolica zagreje 2h,deca 2h sede i pripremaju viber grupe,puskice i ostale gluposti.Uci se kampanjski tj kada treba.Necija realna trojka vise vredi nego namunjena petica.Vise puta se desavalo da dike i ponosi razreda tj streberi budu osramoceni kada profesor da blic test ili usmeni.

  • Ljubiša

    25. jun 2019 | 12:16

    Pa lako je biti ''vukovac'' kad tatica plaća evrićima petice,umesto da deca ''plaćaju'' petice znanjem.Je'l vam sad jasno zašto su se neka deca i roditelji bunili i hteli da se polaganje ne održi?Pa ono dete koje zaista ima znanje neće moći da upiše željenu školu jer uči,ali nema para,a lenštine bi tatinim paricama postali ''lekari'' pa bi nas tako nesposobni lečili i davali aspirine za sve bolesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA