≫ 

Uskoro se otvara samostan u Baču gde se čuvaju Hristovo raspeće i tajne vitezova Svetog groba (FOTO)

Bogata istorija duga osam vekova biće prikazana kroz stalnu muzejsku postavku

  • 4

Franjevački samostan u Baču, kulturno dobro od izuzetnog značaja, kao drevni svedok i čuvar nasleđa, samom svojom arhitekturom i enterijerom govori o 8 vekova kontinuteta, od 12. veka i vitezova Svetog groba jerusalimskog, preko vremena Osmanlija kada je bio džamija do današnje namene kao manastir reda Franjevaca.

Lepa vest je da će od četvrtka njegova bogata istorija biti predstavljena javnosti kroz stalnu muzejsku postavku i niz edukativnih sadržaja.

Dr Slavica Vujović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture - Petrovaradin, autor projekta "Vekovi Bača" i rukovodilac projekta "Rehabilitacija Franjevačkog samostana", naglašava da im je cilj da muzejskom postavkom predstave njegovu višeslojnost i složenost koja se otkriva u svakom kutku zdanja od 2.500 kvadratnih metara korisnog prostora.

BAC SAMOSTAN MUZEJ Ostaci tvrđave Bač, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kompleks obuhvata crkvu posvećenu Uznesenju presvete Bogorodice, građenu između 12. i 15. veka, zatim kulu zvonik iz 14. veka i manastirska krila iz 18. veka, a tu su i arheološki ostaci, uključujući nalaze rimske opeke, kao i gotička crkva sa kosturnicom, nedavno pronađena, za koju se pretpostavlja da je iz 14. veka, a zanimljivo da su u njoj pronađeni i islamski grobovi.

Na samom ulazu, u hodniku koji vodi pored crkve do freske Raspeće Hristovo sa Bogorodicom i Čudotvorne ikone Bogorodice iz 1684. godine, postavljena je arheološka zbirka artefakata pronađenih na prostoru samostana, te se tu može, recimo, videti rimska opeka, a posebno zanimljiv je primerak sa utisnutim krstom iz 4. veka ili sa urezanom igrom mice, takođe iz rimskog perioda.

BAC SAMOSTAN MUZEJ Slavica Vujović, autor projekta "Vekovi Bača", Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Franjevački samostan ima najbogatiju kolekciju šokačkih tkanina u Srbiji, u podrumu se već nalaze kosti iz kosturnice pronađene sa zapadne strane manastira, a na gornjem spratu su orgulje iz 19. veka.

BAC SAMOSTAN MUZEJ Čudotvorna ikona Bogorodice, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zna se, kaže Vujović, da su Bačem prošli krstaši predvođeni Fridrihom Barbarosom, da je Bač bio gusto naseljen i da je preko njega išla velika mreža kopnenih i vodenih komunikacija, pa je trebalo i da bude brana od napredovanja Osmanlija ka Beču zbog čega je i podignuta tvrđava nedaleko od samostana.

Sve se to danas može videti u Baču, od praistorije do kasnog srednjeg veka, a Vujović naglašava da cilj celog projekta "Vekovi Bača" jeste da otkriju zašto je Bač bio toliko važan, zašto je po njemu cela Bačka dobila ime, zašto je bio središte verske i političke zajednice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    25. jun 2019 | 16:30

    Freska Vaznesenja Presvete Bogorodice je ključni dokaz da je u Baču kao i Arači kod Novog Bečeja bio manastir u kome su boravili pravoslavni monasi pre kstaških pohoda.

  • Baćko

    25. jun 2019 | 20:41

    A da nam obnove koju fabriku? Bitno je da svećenici i popovi imaju od čega živeti. Treba im udariti maksimalan porez na sve usluge kao što se porez plaća i u svim drugim oblastima. Takođe proveriti donacije i izvore sredstava iz kojih se finansira izgradnja ili obniva berskih objekdts jer se tu vrete i pezu velike pare. Obračunati im i porez na imovinu. I neka plaćaju doprinose na plate a ne da im država plaća ili učestvuje u plaćanju.

  • Kibo

    25. jun 2019 | 20:57

    Tu treba da bude pravoslavni manastir ili crkva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA