≫ 

Dete upalo u septičku jamu u Nišu, otac skočio da ga spase: Bukvalno je zaronio i jedva ga izvukao

Otac je pojurio ni ne znajući gde ulazi, a dočekale su ga fekalije, mrak i nekakav klizav zid za koji nije mogao ni da se pridrži

  • 32

Devojčica I. K. (9) iz Niša uspela je da preživi pad u septičku jamu u naselju Pantelej u Nišu, zahvaljujući brzoj i pre svega hrabroj reakciji njenog oca D. K. koji je iste sekunde skočio za njom, iako nije znao u šta skače.

Deda devojčice B. R. kaže da je nezapamćena porodična tragedija izbegnuta samo zahvaljujući božjoj volji i prisebnosti i munjevitoj reakciji oca.

Tek kada su medicinski rezultati i analize krvi, mokraće, brisevi i razgovor sa dečjim psihologom, pokazali da devojčica za sada nema medicinskih

problem, bliski rođaci su se posle petnaestak dana smirili od proživljenog šoka i progovorili o ovom slučaju, kako bi pre svega upozorili druge ljude da do toga ne dođe.

Prema rečima B. R. ona je sa ocem, majkom i trogodišnjom sestrom 9. juna boravila kod prijatelja u Gornjomatejevačkoj ulici gde su se deca igrala u dvorištu dok su odrasli sedeli na terasi.

- Oko 20 časova, dok su se dogovarali da krenu kući jer je već počeo da pada mrak u bezazlenoj dečjoj igri lopta je odskočila nekoliko metara dalje i tad započinje nezapamćena drama. Devetogodišnja devojčica kao najstarija potrčala je po loptu i ne sluteći ništa bezazleno je stala na nekakav lim i odjednom nestala sa površine dvorišta. Deca su zavrištala, a njeni majka i otac, koji su kraičkom oka pratili dečju igru, momentalno su skočili iz stolica. Otac nije ni pitao prijatelje u šta je to upala njegova ćerka, munjevito reaguje, pretrčava desetak metara i uskače ni ne znajući u šta - a to je bila septička jama - navodi deda devojčice B. R.

Sekunde su trajale kao večnost, a da situacija bude teža nego što jeste ispod samog otvora jame koji je manji od kvadrata, dubini nešto više od jednog metra nalazi se nekakav pregradni zid koji deli septičku jamu na dva dela (u kojima je čvršći i tečniji fekalni i drugi otpad).

- Kako su u taj tečniji deo upali i devojčica i njen otac, to sam bog zna, jer u potpunom mraku kad je uskočio on nije imao ni mogućnosti ni vremena da pozove dete po imenu niti je znao gde je ona upala i da je taj tečni deo dubine još preko dva metra. U prvi mah nije niti video niti uspeo da dohvati dete, pa je bukvalno zaronio. Iako je "nečastivi" želeo da uzme dva života, zahvaljujući blagom bogu uspeva da dohvati dete za nogu, privuče je k sebi i nadljudskim naporom je izvadi iznad površine tog dela septičke jame - objašnjava deda devojčice.

Otac je, po njegovim rečima, u potpunom mraku uspeo da čuje da je dete udahnulo vazduh i čuo je da je živa. Još većim naporom nekako je uspeo da dete progura pored pregradnog zida i doda ga prijatelju koji se na pola presavijen sagnuo u jamu i dohvatio dete za ruku i izvukao ga iz jame. No, ova strašna drama se tu ne završava.

- Otac je ostao u jami u tečnom delu koji nije obična voda da bi mogao da se normano održava na površini jer to je tečni fekalni deo septičke jame. Zidovi su ravni i klizavi od sastava u kome je ostao i kako nema za šta da se uhvati da bi se održao na površini pokušao je da doda ruku prijatelju koji je sa vrha jame pokušao da ga izvuče ali klizava ruka je isklizavala i on ponovo tone u tečni fekalni otpad. Krajnjim atomima snage, prisebnošću i saznanjem da je dete spaseno uspeva nekako da ponovo izađe na površinu te tečnosti i bukvalno se upre nogama i rukama u dve strane te jame da ne bi ponovo upao i najverovatnije nikada živ izašao.

U međuvremenu su dotrčale komšije i pokušale da ga kanapom izvuku, navodi deda devojčice. Ali, drama se tu nastavila - da bi izašao iz jame morao je da izađe pod uglom pod kojim je i upao u jamu jer je pregradni zid sprečavao normalni izlazak.

- Neko od komšija je doneo merdevine koje su spustili i za koje se hrabri otac uhvatio i uz vratolomnu pozu bukvalno je izvučen, jer u jami nije bilo mesta da se merdevine na nešto postave i on normalno izađe, čime je spasen sigurne smrti. Smatram da ovaj događaj i neustrašivi podvig oca za svoje dete zaslužuje pažnju javnosti bez ikakvog populizma ili zle namere da bilo koga osuđujem za to što se desilo,a još jednom smo zahvalni blagom bogu što im je dao snage i mira da se sve što se dogodilo završilo srećno po 9-to godišnju devojčicu i njenog oca - dodaje deda devojčice.

On je apelovao da da svi koji imaju septičke jame obavezno provere da li su otvori tih jama na bezbedan način osigurani da ne bi moglo da se olako upadne unutra.

VIDEO: U Moskvi postoji crna rupa koja guta ljude

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sreca

    25. jun 2019 | 18:33

    U nesreci....ziv bio junace i da docekas da udas cerku ☺

  • &

    25. jun 2019 | 21:31

    Svaka cast, to je pravi otac.Srecni bili!

  • MIKI

    25. jun 2019 | 19:07

    NAJEŽIO SAM SE!PONOVNO ROĐENJE ZA OBOJE!UBUDUĆE OBELEŽAVAJTE TAJ DAN,I OBAVEZNO!ZATVORITI SEPTIČKE JAME,SVE!ŽIVI BILI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA