≫ 

Roditelji se ne odriču svoje dece

- Ne bih se odrekla svoje dece, ne bih se odrekla svojih prijateljica, ne bih se odrekla svojih roditelja, ne bih se odrekla ni komšije - kažu roditelji čija su deca homoseksualne orijentacije

  • 6

Mali oglasi u dnevnoj štampi u kojima se roditelji ne odriču svoje dece zbog njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta, pobudila je interesovanje javnosti, ne samo u Srbiji već i u regionu. Incijativu "Ne odričem se" podržale su brojne javne ličnosti, organizacije, kao i građani.

Gordana Perunović Fijat, majka čiji se oglas pojavio u Večernjim novostima o inicijativi kaže: "Ne bih se odrekla svoje dece, ne bih se odrekla svojih prijateljica, ne bih se odrekla svojih roditelja, ne bih se odrekla ni komšije. Stvarno ne znam zašto bih to radila. Zašto bih se onda odricala osobe zato što voli nekoga. Da se zbog ljubavi odreknem, svog deteta, pa dajte, nismo u vremenu Romea i Julije, toliko se toga promenilo."

U našem društvu, nažalost, još uvek je česta pojava da se roditelji odriču dece zbog njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta, čak i putem malih oglasa.

Oglas, ne odričem se dece, LGBT Foto: Privatna arhiva

Ovom incijativom udruženje "Da se zna!" želelo je da pokrene dijalog u društvu o prihvatanju i podršci roditeljima i LGBT+ deci.

- Inicijativom "Ne odričem se" želimo da pošaljemo poruku svim roditeljima i porodicama da stanu uz svoje ćerke, sestre, braću, sinove, unuke i da se ne plaše jer smo se mi dovoljno dugo plašili - izjavila je Dragoslava Barzut izvršna direktorka udruženja "Da se zna". Sve oglase napisali su roditelji koji su ovim simboličnim činom podržali decu, ali i dali primer drugim roditeljima da je podrška unutar porodice važna. Gordana Perunović Fijat poručuje društvu da je bitno da se nešto preduzme kako bi nasilja bilo manje, a roditeljima da budu na strani svoje dece gde god mogu i kad god mogu.

Oglas, ne odričem se dece, LGBT Foto: Privatna arhiva

- Naravno da je teško biti na strani kriminalca, nasilnika, ali se roditelji vrlo često ne odriču ni ovakve dece, pa što bi se odrekli deteta koje voli nekoga ili se drugačije oseća. Poruka deci je da budu ono što jesu, da pokažu ovom svetu kako se voli i kako se čine dobre stvari, da ne odustaju - zaključuje Gordana.

Incijativa "Ne odričem se" biće nastavljena kroz različite aktivnosti koje su usmerene ka edukaciji društva i ohrabrivanja roditelja da private svoju decu drugačije seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta. Incijativa je podržana kroz kampanju koja je realizovana od strane agencija McCann i UM Beograd.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    26. jun 2019 | 10:10

    I sta to nas briga...

  • Bern

    26. jun 2019 | 10:32

    Što bi se roditelji odrekli sinova i kćeri,neka su samo živi,zdravi,neka rade i žive svoj život pa neka budu i ženski zetovi i muške snaje.

  • Cika Velja

    26. jun 2019 | 11:35

    Odricanje je licni akt i ide od srca,a u novinama je samo rijaliti i nema pravne posledice ili vaznost!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA