≫ 

Počela "Nedelja za čistiju Vojvodinu": Akciji se priključili i Vučević i Galić (FOTO)

- Krenuli smo, simbolično, sa Šodroša i Ribarca, a suštinski želimo da očistimo ceo Novi Sad

  • 4

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, zajedno s nekoliko stotina građana, aktivistima nevladinih organizacija i sportistima, čistili su jutros obalu Dunava u Novom Sadu.

Time se i gradonačelnik Vučević uključio u akciju "Nedelja za čistiju Vojvodinu", koju je pokrenuo pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

- Krenuli smo, simbolično, sa Šodroša i Ribarca, a suštinski želimo da očistimo ceo Novi Sad, da ga proluftiramo, da ponovo vrati onaj sjaj koji ga je krasio. Zato je čitav niz akcija usmeren na održavanje javne higijene i očuvanje životne sredine i našeg eko sistema - rekao je Vučević.

Rekao je da je ključna poruka ove akcije da svi građani moraju biti uključeni u sistem održavanja čistoće Novog Sada, jer to nije, kako je istakao, samo posao javnih komunalnih preduzeća.

- Mi, građani, moramo da brinemo o čistoći grada, kao što o tome vodimor računa u našoj kući. Ako svaki dan pravimo divlje deponije, ako odlažemo nameštaj pored kontejnera, ne možemo biti zadovoljni čistoćom grada - rekao je Vučević.

Milos Vucevic Akcija čišćenja - Foto: novisad.rs

On je podsetio da je Skupština grada na jučerašnjoj sednici izmenila niz mera kaznene politike, i drakonski pvoećala kazne za nesavesne građane.

- Podigli smo kazne, sad očekujemo da inspekcija bude još agilnija, da se ne plaši svog posla, ne da se iživljava nad građanima nego da one nesavesne adekvatno i u skladu sa zakonom i gradskim odlukama kazni - rekao je gradonačelnik Vučević.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić rekao je da je u akciju "Nedelja za čistiju Vojvodinu“ uključeno 20 jedinica lokalne samouprave, a da će biti očišćeno 36 lokaliteta.

- Juče smo čistili Suboticu i Kikindu, danas Novi Sad, sutra Zrenjanin. Ovo je najbolji primer kako lokalne samouprave u saradnji sa Pokrajinom mogu da budu efikasne i po pitanju ekologije i zaštite životne sredine. Ova akcija košta minimalno, koliko koštaju ove majice, toliko košta i ova akcija, za razliku od nekih prethodnih, koje su koštale nekoliko stotina hiljada eura, a sećamo se akcije koja je sprovođena na teritoriji Srbije - rekao je Galić.

On je istakao da je bitno podizati svest građana, ali i sankcionisati nesavesne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojvođanka

    26. jun 2019 | 11:19

    Lepo, samo da ne bude "džaba ste krečili".Živim u Vojvodini i skoro svakodnevno skupljam smeće oko zgrade. Samo mogu reći da ga je svako jutro sve više. Toliko o savesti građana i nadležnih inspekcija. Jad i tuga jedna.

  • Loco

    26. jun 2019 | 12:55

    Lepa akcija svaka cast.Ali mislim da grad Novi Sad i svaki drugi grad u Srbiji treba ozbiljno da se pozabavi problemom smeca.A ne samo jedan dan u godini da se pokrene akcija ciscenja i o tome se zvoni na sva zvona.Jer to je nase ljudsko smece koje mi bacamo i unistavamo prirodu i okolinu öko nas.Treba uvesti velike kazne za bacanje smeca. I svaki grad treba da ima drustvo organizaciju koja ce redovno da se brine o prirodi i zastiti okoline.Organizovati mlade u skolama i ljude u firmama kao obavezno jednom mesecno cuvanje i ciscenje okoline i prirode.Bila bi nam okolina cistija zdravija,a i medjuljudski odnosi i druzenje bi bilo bolje.Jer nazalost vecina ljudi provodi vreme zatoceno ispred kompijutera i drustveni mreza a zivi zivot izolovan od drustva i Prirode.

  • Aca

    26. jun 2019 | 12:51

    Svaka cast tako treba i reke i ostatak Srbije da ne bi bilo poplava i ostalog....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA