Primetili su da njihov sin David čudno govori i da se teže kreće. Dobili su jedini pozitivan odgovor

Sve mogućnosti za Davidovo lečenje u našoj zemlji su iscrpljene

  • 1

Devetogodišnji David Radovanović ima tumor moždanog stabla i neophodno je da što pre ode na lečenje na Kubu, budući da su, kako roditelji kažu, od lekara u Srbiji saznali da su sve mogućnosti za Davidovo lečenje u našoj zemlji iscrpljene.

Dečaku je u martu 2018. godine dijagnostikovan težak oblik tumora, bez mogućnosti operacije. Na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu sprovedena je terapija zračenjem od marta do maja 2018. Nakon te terapije David se odmah vratio u školu i živeo normalno, uz izbegavanje veće fizičke aktivnosti i izloženosti suncu.

- Terapiju je dobro podneo, i fizički i psihički. Zna ponekad da bude razdražljiv i da burno reaguje, ali manje-više takav karakter je imao i pre bolesti - kaže njegov otac Nenad Radovanović.

Kako objašnjava, David je u poslednjem periodu išao na redovne kontrole, na svaka tri do četiri meseca. Na poslednjoj, u aprilu ove godine, po rečima dr Danice Grujičić, David je bio u dobrom opštem stanju.

Međutim, pre mesec dana, roditelji su primetili da David neobično govori ("kroz nos"), a već nakon nekoliko dana počeo je da pokazuje teškoće u kretanju. Otišli su na hitan pregled u Klinički centar Srbije (KCS), a snimak skenerom pokazao je da je došlo do uvećanja tumora.

Lekari primenjuju terapiju, ali nije bilo pomaka. Davidovo stanje se pogoršava, tako da on sada leži već 20-ak dana, ne može samostalnog da sedi, niti da hoda, otežano (nerazumljivo) govori, ima povremene grčeve u levoj ruci i nozi, povremeno i problem sa gutanjem.

- Istovremeno, sve prognoze koje dobijamo (sa više strana - Srbija, Turska, Grčka, Amerika) su loše. Jedini pozitivan odgovor dobili smo od lekara sa Kube, koji mogu da primene određeni lek u kombinaciji sa hemioterapijom, ali uz njihov nadzor i boravak na kubanskoj klinici od oko 20 do 30 dana. Okvirni troškovi lečenja i boravka na Kubi za dete i jednog pratioca su, po njihovim rečima, između 10.000 i 15.000 evra. Za oba roditelja i dete, sa troškovima transporta, verovatno bi iznos bio i viši od 20.000 evra - kaže Davidov otac, uzdajući se u sve ljude dobre volje koji mogu i žele da pomognu, jer je vreme sada Davidu najveći neprijatelj.

Svoju solidarnost sa onima kojima je sada svaka pomoć dobrodošla, možemo da iskažemo, ili lično u računovodstvu škole "Popinski borci" od 9 do 14 časova, ili uplatom na tekuće račune (kod Uni Credit banke) Nenada Radovanovića.

Dinarski račun: 170-00101776960000-05

Devizni račun: RS35170001017769600102

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banjcanin

    27. jun 2019 | 11:54

    Inace dete je iz Vrnjacke Banje,napisali ste naziv skole a gde se nalazi to ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA