≫ 

"Propast" u Srbiji je bliže nego što mislite, a u njega mogu da zavire samo najhrabriji

U ponoru zvanom "Propast" kriju se i fosilni ostaci životinja

  • 2

Ponor zvani Propast zvaničan je naziv za jednu od zaštićenih tačaka na mapi prirodnih lepota Srbije, a tačnu lokaciju ovog čuda prirode možete naći na GIS aplikaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Propast Printskrin: GIS Zavoda za zaštitu prirode Srbije

Propast i nije tako daleko, nalazi se kod Svrljiga, tačnije, sela Prekonoga.

Kada pokušate, međutim, da saznate nešto više pretražujući ovaj pojam na internetu, nećete dobiti mnogo više informacija od samog naziva toponima. A zaštićen je daleke 1949. godine rešenjem koje je donela narodna vlast uz potpis "Smrt fašizmu - sloboda narodu".

Zahvaljujući Zavodu za zaštitu prirode Srbije, dobili smo kopiju ovog rešenja, kao i fotografije lokaliteta iz svog arhiva.

Ponor Propast Foto: Arhiva Zavoda za zaštitu prirode Srbije

Tek tada shvatili smo da, sve i da smo došli do Propasti, u njega ne bismo mogli da kročimo. Lepota ponora dostupna je samo speleolozima i alpinistima, koji se u njega spuštaju posebnom opremom.

Ponor zvani Propast jedan je od tri lokaliteta kod Prekonoge koji su zaštićeni, zajedno sa Prekonoškom i Ravnom pećinom.

U rešenju iz 1949. godine dat je i opis ovih lokaliteta.

- Prekonoška pećina, Ravna pećina i Propast prirodni su spomenici retke lepote, a u isti mah i od naučnog značaja kao pojave osobite vrste i kao nalazišta fosilnih ostataka nekadašnjih živih bića - navodi se u obrazloženju rešenja.

Ponor Propast Foto: Arhiva Zavoda za zaštitu prirode Srbije

ZA UNIŠTAVANJE PRIRODE MOGLO SE IĆI I NA POPRAVNI RAD

Ovo Rešenje propisalo i visoke kazne za uništavanje prirodnih lepota.

- Nikakvi radovi ili otkopavanja ne smeju se vršiti ni u ovim pećinama niti u njihovoj bližoj okolini bez prethodnog odobrenja ovoga Zavoda (tadašnjeg Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti Narodne republike Srbije). Isto je tako zabranjeno pričinjavati ma kakav kvar ili štetu bilo u ovim pećinama bilo na prirodnim predmetima u njihovoj neposrednoj okolini. Za svaku povredu ovih propisa učinilac će biti kažnjen novčano do 25.000 dinara, a u težim slučajima popravnim radom do godinu dana - navodi se u rešenju.

(Mateja Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA