≫ 

Zašto nas komarci nemilosrdno ujedaju poslednja dva dana? Postoji samo jedan efikasan način odbrane

Spirale, ulja, sprejevi, gelovi - sve što može da otera dosadne napasti bilo je u upotrebi, ali oni kao da nisu reagovali na pola od toga. Nikada ih nije bilo više

  • 5

Jesu li komarce prskali ili im davali prihranu, pitaju se stanovnici Srbije protekla dva dana, dok broje ubode i svu snage volje posevećuju tome da se ne počešu.

Spirale, ulja, sprejevi, gelovi - sve što može da otera dosadne napasti bilo je u upotrebi, ali oni kao da nisu reagovali na pola od toga. Napadali su u rojevima i ujutru i usred belog dana, a otoci koje su ostavljali za sobom veliki su kao nakon ujeda pauka.

Razlog tome nije mutacija, već vlažnost vazduha koja je juče bila povećana još od ranih jutarnjih sati, a koja u kombinaciji sa visokom temperaturom potpuno zbunjuje komarce, objašnjavaju stručnjaci. Stoga su prethodna dva vrela i vlažna jutra napadali kao da je predveče.

komarci Dva zadnja dana ujedali su bez milosti Foto: Pixabay.com

-  Ove godine ima mnogo komaraca koji ujedaju u bilo koje doba dana. Ne možete više da računate na situaciju da ovi insekti "napadaju" samo predveče, pa da imate mogućnost da se pripremite na to - kaže prim. dr Gorana Isailović.

Vlaga u vazduhu i visoka temperatura komarcima omogućavaju pogodno tle za reprodukciju tokom celog dana. Inače, relativna vlažnost vazduha kretala se do 88 odsto u petak, odnosno 78 odsto u subotu.

Veličina ujeda takođe nema veze "mutacijom" komaraca.

- To je reakcija imunog sistema, koja se javlja posle ujeda. Organizam luči histamin kao odgovor na pljuvačku komarca koja se nađe pod kožom na mestu ugriza. U toku dana, kada su veće temperarure, na toploti se šire krvni sudovi, a svi hormoni su prisutni u većoj količini nego inače. U koži se više luči histamin i zato kada vas komarac ujede u toku dana, otok je veći, bolniji i više svrbi nego kada se to desi uveče. Ako se još počešete nakon toga, sigurno će doći do otoka, jer vi sami povučete veću dozu histamina - objasnila je ona.

Ujed komarca Ogromni otoci Foto: Telegraf

PRSKANJE KOMARACA

Širom Srbije zaprašivanje komaraca je odavno počelo. U Beogradu su poslednji put ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju zaprašivanje vršile u četvrtak 4. jula na teritoriji delova opštine Stari Grad, Novi Beograd, Palilula i Surčin.

Kako su rekli za Telegraf, naredno suzbijanje odraslih formi komaraca vršiće se sutra uveče, 8. jula, ali na kojim teritorijama nisu znali da nam u datom trenu kažu.

HRANA KOJU JEDEMO PRESUDNA

Inače, čak i pri "idealnim" uslovima, u vidu toplote i vlažnosti vazduha, ženka, da bi se razmnožila, mora da uzme krvni obrok koji sadrži aminokiseline.

Stoga je jedan od najjefikasnijih načina da vas komarci zaobiđu da organizam održavate u baznom stanju, tvrdi dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. To znači da bi trebalo da unosimo minimalu količinu mesa i bar četiri obroka povrća dnevno.

- Komarci se hrane aminokiselinama iz ljudske krvi, jer je to jedini način da ženka bude reproduktivno sposobna. Ukoliko je vaš organizam kiseo zbog hrane koju unosite svakodnevno, ovi insekti će to osetiti i više će vas ujedati - objašnjava dr Nestorović i dodaje da su naše ćelije po prirodi alkalne (bazne) i da ih samo naknadnim unosom kiseline možemo promeniti.

Salata, Povrce Bazna ishrana vas čuva od komaraca Foto: PIxabay.com

Primetićete da vas komarci manje napadaju ako jedete redovno povrće i voće, a ukoliko izbegavate hranu obilnu spornim kiselinama, kao što je svaka procesuirana namirnica, mlečni proizvodi i meso.

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su posledni put u četvrtak 4. jula vršile suzbijanje odraslih formi komaraca na teritoriji delova opštine Stari Grad, Novi Beograd, Palilula i Surčin.

VIDEO: Koje cveće najbolje odbija insekte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    7. jul 2019 | 14:52

    Ujedaju nas nenormalno zato sto vlast nece da da pare za prskanje da bi njima bilo vise.

  • Dača

    7. jul 2019 | 15:56

    Ma ni komarce nisu sposobni da uniste! Drzava katastrofa!

  • Duki

    7. jul 2019 | 15:02

    Ne vredi samo pricati treba pod hitno preduteti sa se to spreci moje dve unuke su unakazene a mi odrasli to nikada nije bilo pre hocemo necemo trebamo svi dobro znamo sta donose KOMARCI pa ako treba dosta nas ce ucestvovati u pomoc da se uniste te stetocine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA