≫ 

U mađarskom gradu Morahalumu otvoren Srpski kulturni centar "Kolo" (FOTO)

Skup je obeležilo prisustvo visokih zvanica iz obe države

  • 0
Otvoren srpski kulturni centar u Morahalomu_Priznanje Kljuc Balkana gradonacelniku Zrenjanina

Foto: Grad Zrenjanin

U prisustvu velikog broja zvaničnika i gostiju iz Republike Mađarske i Republike Srbije, AP Vojvodine i Grada Zrenjanina, u mađarskom gradu Morahalomu danas je svečano otvoren Srpski kulturni centar "Kolo", novi most saradnje između dve države i naroda i ustanova za negovanje i jačanje kulturnih vrednosti, međunacionalne tolerancije, društvenih, obrazovnih i verskih veza.

Skup je obeležilo prisustvo visokih zvanica iz obe države, pa su tako, u ime Republike Srbije vrpcu na otvaranju Srpskog kulturnog centra presekli Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije i tri ministra u Vladi Srbije - ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministar privrede Goran Knežević.

Prisustvovali su i Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, kome je danas uručeno i posebno priznanje - "Ključ Balkana".

Delegaciju domaćina predvodio je ministar inostranih poslova u Vladi Republike Mađarske, Peter Sijarto, uz prisustvo državnog sekretara ministarstva kulture Fekete Petera, predstavnika Parlamenta Mađarske Nađ Lasla i gradonačelnika Morahaloma Nogradi Zoltana, koji je gradonačelniku Zrenjanina uručio priznanje "Ključ Balkana".

U svom obraćanju, gradonačelnik Čedomir Janjić zahvalio je domaćinima na ukazanom poverenju i na dodeljenom priznanju koje smatra priznanjem ne samo za njega lično, već i za sve građane Zrenjanina, Vojvodine i Republike Srbije.

- Grad Zrenjanin oduvek je bio sinonim i primer za dobre međunacionalne odnose i saradnju srpskog i svih drugih naroda koji vekovima žive na našoj teritoriji. Podsetiću da je Zrenjanin sredina u kojoj žive pripadnici više od 20 naroda i nacija, a da od ukupnog broja stanovnika pripadnici mađarskog naroda čine 10 procenata. Mađarski jezik jedan je od četiri jezika koji su u zvaničnoj upotrebi u gradu Zrenjaninu, a u nekoliko naših naselja Mađari čine značajan deo populacije - istakao je gradonačelnik.

Otvoren srpski kulturni centar u Morahalomu_Priznanje Kljuc Balkana gradonacelniku Zrenjanina

Foto: Grad Zrenjanin

On podsetio da je jedan od prvih bratskih gradova grada Zrenjanina mađarski grad Bekeščaba, s kojim saradnja datira još od 1966. godine, a prijateljski odnosi neguju se i sa gradom Đula. Današnjim dešavanjima, kako je naveo, među te prijatelje Zrenjanina ulazi i Morahalom.

Osvrnuo se i na aktuelni trenutak našeg grada i značaj za buduće odnose dve sredine.

- Zrenjanin je danas grad otvoren za svaku vrstu saradnje, od kulture i sporta, do privrede i investicija. Jedan smo od vodećih gradova u Srbiji kada je u pitanju obim privrednih ulaganja i dinamika ekonomskog razvoja. U Zrenjaninu je u toku realizacija najveće direktne strane investicije u Srbiji, vredne čak milijardu dolara i izgradnja najsavremenije fabrike pneumatika u Evropi, kineske kompanije "Linglong Tajr" - poručip je gradonačelnik Zrenjanina.

- Zahvaljujući toj investiciji, uskoro počinjemo i gradnju autoputeva do Beograda i Novog Sada, kojima će Zrenjanin još bolje biti povezan s najvećim gradovima u Srbiji, ali i sa Evropskom unijom i Mađarskom, kao prvim susedom na tom putu. Brže i lakše stizaće se i do Morahaloma i verujem da će u budućnosti biti puno razloga i dobrih povoda da se viđamo i posećujemo što češće, da sarađujemo i razmenjujemo iskustva, ali i da se družimo i razgovaramo, kao što dobri susedi to treba da čine - rekao je u Morahalomu gradonačelnik Čedomir Janjić, dobitnik priznanja "Ključ Balkana".

Pripreme za inauguraciju Aleksandra Vučića, Nikola Selaković

Nikola Selaković - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, rekao je da se Srbija i Mađarska nalaze danas na vrhuncu istorijskih odnosa, zahvaljujući predsedniku Srbije Vučiću i premijeru Mađarske Orbanu.

- Morahalom i Palić čine danas sponu i još jaču vezu između Srba i Mađara, između Srbije i Mađarske i svi mi koji danas živimo u Mađarskoj ili u Srbiji imamo tu sreću da gradimo na nekim starim osnovama, poučeni i dobrim i lošim, jedno novo dobro, kvalitetno i prijateljstvo i partnerstvo - poručio je Selaković, dok je ministar Vukosavljević rekao da današnji događaj predstavlja, suštinski, dodatno povezivanje Mađarske i Srbije u oblasti kulturne saradnje.

Morahalom je naselje u pograničnoj zoni Mađarske prema Srbiji poznato, pre svega, po atraktivnom banjskom kompleksu i bazenima s termalnom vodom, te je, kao turistička destinacija, već godinama privlačna i našim sugrađanima.

Proširenju međusobne saradnje svakako će doprineti i Srpski kulturni centar, izgrađen u okviru međudržavnog projekta prekogranične saradnje Mađarska-Srbija nazvanog "Raznobojna saradnja" koji se finansira iz IPA fonda Evropske unije, a podrazumeva izgradnju dva ovakva centra - uz ovaj u Mađarskoj i jednog u Srbiji, na Paliću.

Vrednost projekta je 3,7 miliona evra.

Kamen-temeljac za izgradnju centra u Morahalomu položen je početkom prošle godine, a u njemu će godišnje biti organizovano oko 70 programa, uz učešće zajednica i izvođača sa obe strane granice.

Organizatori najavljuju održavanje pozorišnih predstava, književnih susreta, koncerata klasične i džez muzike, foklornih festivala, dečjih programa, koji će građanima s obe strane granice biti dostupni besplatno.

Srpski kulturni centar "Kolo" izgrađen je kao višenamenski, savremeni arhitektonski objekat, koji sadrži multifunkcionalnu pozorišnu salu "Vuk Karadžić" za 250 posetilaca, salon "Balkan" sa terasom, letnjom baštom i vidikovcem, kao i kapelu Srpske pravoslavne crkve "Živonosni istočnik".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA