≫ 

Hor iz Portlanda otpevao pesmu o Nišliji Jovanu Miliću: Amerikanci oduševljeni njegovom pričom

Bio je jedini student odlikovan Sretenjskom medaljom, koju po tradiciji uručuje predsednik Republike

  • 1

Multikulturalni hor "Pihcintu" iz Portlanda, iz Sjedinjenih Američkih Država, nedavno je objavio pesmu nazvanu "A song for Jovan", koja je napisana po motivima života mladog nišlije Jovana Milića, inače, jednog od najboljih studenata niškog Mašinskog fakulteta. Kako sam Jovan kaže, ni u snu se nije nadao da će nekada neko sastaviti pesmu o njemu, a još manje otpevati je.

- Ni u najluđim snovima se nisam nadao da će neki hor ili bilo ko napisati pesmu o mom životu. Posebno mi je drago da se radi o multikulturalnom horu, o horu koji čine deca migranata, deca koju život nije mazio i deca sa mnogo težim pričama od moje, oni su prava inspiracija, a ne ja - kaže  Jovan.

Da Jovan ne miruje i tokom letnjih meseci dokazuju i brojne aktivnosti na fakultetu, ali i van njega, od ispita mu je ostao samo jedan ispit i to vezan za oblast iz koje ima dve medalje sa takmičenja, a kako kaže planira da što pre diplomira. Pored pripreme diplomskog ispita koji je vezan upravo za omladinski aktivizam i problem nezainteresovanosti mladih za isti, Jovan radi i na svom naučnom projektu koji je vezan za ekonomiju Srbije.

Jovan Milić Foto: Wikipedia

- Rad trenutno nosi radni naziv "Ekonomija u svetu. Svet u ekonomiji" , kroz ovaj rad želim da istražim ekonomsko stanje naše zemlje i da ga uporedim sa ekonomijama sveta. Da vidim, šta možemo mi da promenimo u našem sistemu, da bismo postali jača ekonomska sila. U prvom delu rada, pravim paralelu između Danske i naše zemlje. I da, verovali ili ne,  moguće je napraviti paralelu između naše dve države - kaže Jovan o svom novom projektu.

Podsetimo, Jovan Milić je još kao srednjoškolac iskazivao ljubav prema nauci i tehnici, te je već u prvoj godini srednje škole osvajao prva mesta na takmičenjima iz robotike, monitoringa, informatike i drugih tehničkih predmeta. Svi ti rezultati, ali i njegovi rezultati na polju društvenog aktivizma rezultirali su da Jovan dobije nagradu Grada Niša "11.januar", a da nekoliko godina kasnije bude jedini student odlikovan Sretenjskom medaljom, koju po tradiciji uručuje predsednik Republike na Sretenje svake godine.

DIREKTOR HORA FASCINIRAN JOVANOVOM PRIČOM 

Sa druge strane Kon Fulam, glavni "krivac" za ovaj projekat i osnivač, odnosno direktor hora "Pihcintu", kaže da ga je Jovanova priča zadivila i da smatra da je potrebno da i drugi mladi ljudi slede njegov primer.

- Kroz stihove ove pesme želimo da podržimo Jovanovu veoma važnu misiju, a to je misija vrednog učenja, bavljenja naukom i pomoć gladnima, budući da su mnogi od mojih članova hora doživeli glad i lišavanje - izjavio je Kon Fulam.

Jovan Milić Foto: Facebook

Članovi "Pihcintu“ hora su deca između 9 i 24 godina starosti. Do sada je oko 300 devojčica pevalo u horu, za 14 godina postojanja istog. 100 posto tih devojčica je završilo srednju školu, a 85 posto je završilo neki koledž, što pokazuje da i migranti mogu da budu uspešni i završe započeto.

- Osnovao sam hor kako bih mladim devojkama i ženama vratio glas, jer je to prva stvar koju izgubite kada se preselite u zemlju, koja govori drugačiji jezik. Kroz hor sam se trudio da im usadim samopouzdanje da ustanu i govore svima, kako bi čuli njihove priče. Koliko ja znam, na svetu ne postoji drugi hor koji predstavlja 22 države sveta, koji čine deca migranata i deca sa teškim životnim pričama” - kaže Kon Fulam-

Pesma će izaći i na novom CD-u hora, koji će poštom stići i na Jovanovu adresu u Nišu, a moguće ju je poslušati na sajtu hora "Pihcintu" i na Jutjub kanalu Kona Fulama.

Jovan trenutno završava Mašinski fakultet, gde važi za jednog od najuspešnijih studenata, san mu je da ostane u svojoj zemlji i da se zaposli u struci, ali i da nastavi da kontinuarno menja svoje naselje, grad, državu, a možda jednog dana zaista i promeni svet.

(Telegraf.rs/niskevesti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tt

    10. jul 2019 | 11:13

    E, kad bi smo takve stavljali na odgovorna mjesta , gdje bi nam bio kraj .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA