Ljuba (93) je ponosna partizanka: Umesto rođendana slavi dan kada je prvi put ranjena

Ova baka živi je svedok istorije svojim potomcima, kojih ima četrdesetak

  • 3
Baba Ljuba Foto: Radio Dunav

Ljuba Manić ima 93 godine i decenijama uspeva da okupi svoju decu, unučad, praunučud, na proslavama svog rođendana, koji nije datum rođenja, nego datum njenog prvog ranjavanja u Drugom svetskom ratu.

Ljuba je vitalna, pamti sve događeje, ratne i poratne, više puta je u partizanima ranjavana, ali to je ne nikad nije demoralisalo. Reportažu o njoj uradio je Radio Dunav.

Naprotiv, svojim potomcima pokazuje kako može da se živi bez obzira na sve nesreće i nedaće.

Sve tri njene ćerke: Nada, Kaća i Jadranka, trude se da joj olakšaju život u starosti, ali ona ima toliku energiju, da ih ona i danas podučava, šta i kako im je činiti u životu.

Baba Ljuba Foto: Radio Dunav

U skromnom stanu svake godine se okupljaju svi potomci, njih oko 40, sada rasuti po celoj zemlji, ali uvek na dan koji je ona odlučila da joj bude rođendan, a to je kada je prvi put ranjena sa svega 16 godina u Drugom svetskom ratu.

Posle toga još nekoliko puta je ranjavana, što pokazuju ožiljci na njenom telu.

Baka Ljuba, majka heroj, rat živo pamti: detalje, borbe, bolnice, pušku na kojoj su je obučavali, brigadu, četu, diviziju… Neverovatno deluje, ali seća se svih mesta kroz koja je prolazila kao ranjenik na zaprežnim kolima, bolnica, i naravno najviše njenih najbližih, koji nisu preživeli rat.

Baba Ljuba Foto: Radio Dunav

Majka hrabrost Ljuba, nikada nije posustajala, sve je preživela, i u teškom životu posle rata nikada nije tražila zasluge, niti prvobarčaku penziju, jer kaže "ja sam u rat otišla 1942. godine, a ne 1941."

- Ja što imam mi je dovoljno, penziju i invalidninu, a najveća radost mi je kad svojim potomcima mogu jednom godišnje da priredim okupljanje - kaže Ljuba, koja i danas svojim putem bez pomoći odluta do obala Dunava, gde je posle rata stekla komšiluk.

A baka Ljuba za svoje najbliže, i danas mesi domaće testo za supu i paprikaše, peče pite, razvija kore…

(Telegraf.rs/Radio Dunav)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA