Verica prijavljivala bivšeg za porodično nasilje, od ponedeljka mora sa njim da deli ključeve stana

Samo dva dana pre donošenja odluke istekla mu je jednomesečna zabrana prilaska i komunikacije

  • 16
Verica Vajdić

Foto: Printskrin/N1

Verica Vajdić iz Novog Sada, koja je svog nekadašnjeg partnera prijavljivala za porodično nasilje, od ponedeljka sa njim deli ključeve od stana budući da je u slučaju imovinskog spora sud presudio u njegovu korist.

Samo dva dana ranije istekla mu je jednomesečna zabrana prilaska i komunikacije.

Verica i njen sin Nikola, umesto programa danima gledaju snimke sa nadzornih kamera, jer od ponedeljka ključ ima i čovek koga su prijavili za nasilje.

- Da sam na vašem mestu, od sramote bih pobegao, jer nemoj da te televizija snima umazanu sa govnima - pročitala je ona pismo koje joj je bivši partner poslao 11. aprila 2019. godine.

To je samo jedno od mnoštva pisama koje je dobijala proteklih godina. Dobijao ih je, kaže, i njen poslodavac, škola koju je sin pohađao, komšije.

- Sve što karakteriše nasilje sam iskusila s njegove strane. Nije prestalo i mislim da nikad neće prestati i ne vidim način na koji mogu da se zaštitim - rekla je ona.

U imovinskom sporu, sud mu je nedavno vratio deo stana. Uz asistenciju policije, izvršitelji su u ponedeljak, nakon više neuspešnih pokušaja, uspeli da zamene brave. U tome su ih ranije sprečavali aktivisti Združene akcije "Krov nad glavom".

- Uspešno smo sprečili dva puta izvršenje koje su pokušali da sprovedu, ali četvrti put nismo uspeli jer prosto, policija je došla oko 4 ili 5 časova nenajavljeno, praktično noću ili pred zoru - kaže Miran Pogačar.

Sprečavannje iseljenja smatra ispravnim, jer se kaže, ono sprovodi hitno, dok sudski sporovi traju godinama. Verica je, navodi, u međuvremenu podnela i privatnu tužbu za nasilje u porodici.

- Bravu na vratima ne smem da promenim, jer su to izvršitelji uradili i dali njemu ključ. Znači, on mora da ima ključ od mojih vrata. I... ne znam, preneražena sam - kaže ona.

Da postoji visok rizik od ponavljanja nasilja, procena je SOS ženskog centra kom se Verica obratila.

- Postoje ranije mere zabrane prilaska, zatim postoji kršenje te mere, postoji uslovna osuda zato što je on kršio tu meru. Znači, mi već imamo niz faktora rizika koji ukazuju da je njen i život njenog sina u ovom trenutku ugroženi - objašnjava Ivana Perić.

Takve navode nekadašnji Veričin partner opovrgava. Kaže - i sam je podnosio tužbe zbog lažnog prijavljivanja.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jaca

    12. jul 2019 | 23:50

    Treba da ubije i nju i dete pa da ova drzava primeti nasilje! Strasno!!! Policija na strani nasilnika!

  • Ceca

    12. jul 2019 | 22:48

    Ovo je strasno,pored tolikih pretnji njega treba udaljiti iz njihovih zivota za sva vremena a ne dati mu kljuc u ruke da ih opet maltretira.Vlasti nek reaguju na vreme da se ne ponovi scenario od pre neku godinu na danasnji dan.

  • Sneza

    12. jul 2019 | 22:39

    Kako ste svi pametni kada se nekom drugom ovo desava, ili kad imate bar 50 godina. Sramota za komentar, treba zenu i decu zastititi a drzava slabo radi ili nema dobre strucnjake. Ja predlazem Igora Jurica da bude zastitnik zena i prvenstveno majki, tj dece. Samo on moze smisliti pravi nacin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA