≫ 

"4 sina, 4 umrlice, pokosila ih jedna bolest": Živka ima još samo Mladena (21), sa istom dijagnozom

Od petorice sinova, ostao je samo Maki. Sada se i on bori da preživi

  • 53
Mladen Marković Foto: Privatna arhiva

Mladen Marković (21) iz sela Izbenica kod Varvarina jedna je od retkih osoba u Srbiji koja zna kako izgleda život kada se svakoga dana budiš gledajući u umrlice svoje četvoro braće, a boluješ od iste bolesti.

Dijagnoza: mišićna distrofija. Ova bolest za koju nema leka, odnela je u porodici Marković 4 života - Andreju, Miloša i Marka, koji su imali po 16 i 17 godina, i Nikolu koji je živeo do 22.

Marko Marković iz Varvarina, umrlica Najpre je 2004. godine preminuo Marko, Foto: Privatna arhiva

Bitku sa mišićnom distrofijom najpre je izgubio Marko, koji je umro 2004. godine. Posle 9 godina, preminuo je i drugi brat, Miloš koji je tada imao svega 17 godina.

Miloš Marković iz Varvarina, umrlica Miloš je izgubio bitku 2013., Foto: Privatna arhiva

Samo godinu dana kasnije, umro je i Nikola, tada dvadesetdvogodišnjak.

Nikola Marković iz Varvarina, umrlica Foto: Privatna arhiva

Njihova majka Živka (54) ostala je bez još jednog sina 2016. godine. Tada je preminuo i Andrija, koji je rođen 1999.

Andrija Marković iz Varvarina, umrlica Foto: Privatna arhiva

Mladen je, priča Živka, kao i njegova braća, rođen kao zdravo dete. Ipak, 2008. godine dijagnostifikovana mu je bolest zbog koje je danas 100 odsto invalid. Ne može da se kreće, niti da pomera levu ruku, zbog čega mu je neophodna dvadesetčetvoročasovna nega.

Otpusna lista Mladena Markovića Foto: Privatna arhiva

Njegova bolest bila bi možda podnošljivija, da Maki, kako ga zovu, ima pristojnije uslove za život. Ipak, nesreća, kažu, ne ide sama.

- Muž me je ostavio sa bolesnom decom i oženio se drugom, koja je 35 godina mlađa od njega. I on je umro, i to pre dve godine. Baš u tom periodu zapalila nam se kuća. Nemamo ni vodu, ni struju - priča Živka Marković za portal Telegraf.rs.

Ipak, ono što imaju jeste dug za struju koji iznosi 116.000 dinara.

Kuhinja kod Markovića Markovići žive u teškim uslovima, bez kuhinje, struje i vode, Foto: Vesna Petrović

Sreća je, bar, u dobrom komšiji koji im izlazi u susret i putem kabla daje struju. U suprotnom bi, navodi Živka, Mladen bio u životnoj opasnosti.

- Tako su mi lekari rekli. On ne sme da bude bez struje i vode, životno je ugrožen - priča i dodaje da se, zbog teških uslova, ona i sin kupaju u koritu vodom koju prethodno zagreje.

Živka Marković Živka Marković sa sinom živi od mesečnih primanja koje iznose 25.000 dinara, Foto: Vesna Petrović

Njih dvoje preživljavaju od 25.000 dinara koje dobijaju od države. Makijeva mama ne može da radi jer mora da pazi na njega sve vreme.

A Mladen ne traži puno. Samo nov krevet, koji će biti udobniji od starog jer ga celo telo boli od ležanja.

Mladen Marković dobio nova kolica Foto: Vesna Petrović

- Imao je stara kolica, sva su se pocepala pa nisam mogla ni da ga izvodim napolje, da udahne vazduh, vidi svetlost dana... Sigurno bar godinu dana nije izašao iz svoje sobe - priča mi njegova majka.

Ipak, zahvaljujući Vesni Petrović, ženi koja je odlučila da im pomogne i grupi humanih ljudi, Maki je dobio nova kolica, ali i laptop.

To će ovom dvadesetjedogodišnjaku život učiniti bar za trunčicu lakšim. Moći će da izlazi iz sobe u kojoj je, do pre nekoliko dana, bio kao u zatočeništvu. 

Mladen Maki Marković Mladen mesecima nije mogao da izađe iz sobe, Foto: Vesna Petrović

Ujedno, to je velika pomoć i Mladenovoj majci, koja je inače srčani bolesnik i ima astmu.

Ukoliko ste u mogućnosti da pomognete Mladenu Markoviću i ulepšate mu dane koji su pred njim, to možete učiniti putem tekućeg računa - Komercijalna banka: 205900101219648118.

VIDEO: Pojavio se otrovni nakit koji može izazvati razne bolesti pa čak i rak!

(Dragana Simić/d.simic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pista

    16. jul 2019 | 21:24

    A ovi iz eps-a tj.distribucije potrcali da im iskljuce struju zbog duga,propasce im kompanija a i drzava zbog njihovog duga,imaju li ti ljudi koji su naredili tako nesto imalo ljudskosti i srca pa da kazu neka necemo propast zbog hiljadu evra duga duguje nam i kurta i murta a krade nas ko kako stigne pa nek nam i ta porodica duguje necemo ih iskljuciti ne nego udri svom snagom po bedi i bolesnima tako se u Srbiji pokazuje moc

  • Sasa

    16. jul 2019 | 21:01

    E moja srbijo....a luni djogani 150 000 evra...fuj bre 100 puta!!!

  • Maki

    16. jul 2019 | 22:40

    Gospodju Zivku poznajem licno i ako nismo u dobrim odnosima mogu reci da je zena majka borac.Divila sam joj se i divim kako je pored teskih uslova uspevala da joj kuca i deca uvek budu cista.Moram da kazem i to da dok je zivela sa muzem ona je bila ta koja se brinula o deci i koja se za njih borila.Ima jos pet ili sest cerki i hvala Bogu bar su one zdrave.Neka Bog sacuva i nju i njenu decu kao i svu decu ovog sveta jer i ja sam majka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA