Budući brucoši Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici na budžetu Vlade Srbije

Naredna školska godina proglašena je godinom "otvorenog upisa"

  • 4

Od naredne školske godine za sve studente prve godine osnovnih studija, koji su stekli pravo na upis u prvom upisnom krugu i oni koji prođu drugi, biće na budžetu Vlade Srbije, rekao je za Politiku rektor Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, profesor dr Zdravko Vitošević.

Podsetio je da je naredna školska godina za polaznike prve godine osnovnih akademskih studija na Prištinskom univerzitetu proglašena godinom "otvorenog upisa", na predlog direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, uz podršku ministra prosvete Mladena Šarčevića.

- U godini kada obeležavamo pet decenija od postojanja Prištinskog univerziteta stigao je predlog direktora Đurića, a podržalo ga je Ministarstvo prosvete, da se svi studenti koji upišu jedan od deset fakulteta na našem univerzitetu školuju o trošku države. Biće to veliko olakšaje za porodični budžet studenata - kaže rektor Vitošević.

Napominje da je u drugom upisnom roku ostalo 700 slobodnih mesta, a da je u prvom, junskom od 920 prijavljenih 690 steklo pravo da dobije indeks.

Inače na deset fakulteta Prištinskog univerziteta studira više od 10.000 studenata, a posebna pažnja, po rečima rektora, usmerena je na bezbednost studenata, ne samo na fakultetu, već i na poljima koja se tiču vannastavnih aktivnosti.

- Bezbednost studenata nam je jedan od prioriteta, a postižemo je uz izuzetnu podršku lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku - naglašava rektor.

Vitošević ističe da će na jesen, zahvaljujući sredstvima srpske vlade u iznosu od pet miliona evra, početi izgradnja zgrade u kojoj će svoj prostor posle više od deceniju i po biti Pravni, Ekonomski, Prirodno-matematički fakultet, kao i Fakultet umetnosti.

Pored ova četiri fakulteta svoj prostor će dobiti i Univerzitetska biblioteka, Istraživački univerzitetski centar sa najsavremenijom laboratorijskom opremom, zatim Informatički centar, a tu će biti i sedište rektorata.

(Telegraf.rs/Tanjug/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    17. jul 2019 | 13:47

    Ne upisujte fakultete u Mitrovici, teže je završiti tamo nego bilo gde u Srbiji! Namerno vas obaraju ili odlažu ispite kako biste ušli u drugu godinu, a samim tim morate platiti školarinu! Tretiraju vas kao neke debile,dajući neke ljigave 6,a nedaj Boze da poništite ispit, e, onda ste tek n.....i! Forsiraju se Kosovari iako ne znaju ni pedeze,a o znaju da ne komentarisem...Uostalom sve se moze proveriti ( ako se zeli), sto preko studenata koji su se prebacivali ( uglavnom iz Nisa), sto preko "kompetentnih ljudi" u slucaju da žele tj.smeju da pricaju na tu temu! Toliko!!!

  • Dragan

    17. jul 2019 | 12:01

    Zasto je crvenim slovima ispisano ime Marka Djurica?Da nije on neka marka???

  • Dokle

    17. jul 2019 | 10:41

    Hahahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA