Ulica u Novom Sadu biće nazvana po humanitarki Diani Budisavljević

Ona je tokom Drugog svetskog rata spasla 15.336 dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj

  • 10
Diana Budisavljević Foto: Arhivska fotografija

Novosadska Komisija za davanje imena ulica odlučila je da humanitarka Diana Budisavljević dobije ulicu u Malom Beogradu - Velikom ritu u Novom Sadu. Ova humanitarka austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasla 15.336 dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj dobiće ulicu po predlogu kustosa Muzeja Vojvodine, i to neimenovanu ulicu koja se nalazi između ulica Živojina Ćuluma i Mladena Leskovca.

Donete su odluke i da još šest ulica u tom delu grada dobiju imena.

Tako će ulica koja počinje od Ulice Đakona Avakuma i završava se kod Gazimestanske, dobiti ime po Bogomilu Karlavarisu, istaknutom slikaru i univerzitetskom profesoru, na predlog Milane Malenić.

NOVI NAZIVI PO SLIKARIMA, AKADEMICIMA, BANKARIMA

Na predlog Istorijskog arhiva Novog Sada još jedna ulica koja počinje od Ulice Živojina Ćuluma i završava se kod Gazimestanske dobila je ime po Slavku Borojeviću, agronomu-genetičaru i selekcionaru, profesoru univerziteta, akademiku.

Dijana Budisavljević, Diana Diana je bila Austrijanka koja je spasila više od 15.000 dece, Foto: Wikimedia/novosti.rs

Ulica koja počinje od Ulice kralja Uroša I je dobila naziv po srpskom slikaru Ivanu Tabakoviću, na predlog Istorijskog arhiva Novog Sada, koji je predložio i da se ulici koja počinje od Ulice Vase Ostojića nazove po operskom pevaču Milenku Parabućskom.

Komisija za davanje imena ulice je odlučila da neimenovana ulica koja počinje od Ulice Živojina Ćuluma dobije ime po slikaru Milanu Kečiću, na predlog Milane Malenić, a ulica koja počinje od Ulice Zdravka Erdevika dobije naziv po veleposedniku, bankaru i predsedniku Matice srpske Gedeonu Dunđerskom, na predlog Istorijskog arhiva Novog Sada.

Na sednici je odlučeno i da se Ulica Milana Džanića produži za još nekoliko parcela, kao i da se isto tako produži Ulica dr Laze Markovića.

Nakon što mišljenje daju nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, Skupština grada će raspravljati o ovim predlozima za davanje imena ulica.

(Telegraf.rs / Izvor: 021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan popovic

    18. jul 2019 | 18:55

    Kada cemo imati muzej o genocidu nad Srbima, genocid koji traje duze od jednog veka - prvi svetski rat sa 30% populacije ubijeno - 2 svetski rat od ukupno milion i 800 000 zrtava 80% su Srbi - Saveznicko bombardovanje iskljucivo srpskih gradova - komunisticki pokolj srpske elite nakon oslobodjenja - gradjanski rat 90tih u kojem su Srbi konacno istrebljeni iz Hrvatske i sa Kosmeta a Nato bombardovao Srbiju, svog saveznika iz oba svetska rata. Muzeji komunistickog terora postoje u madjarskoj, rusiji, ceskoj i cak u albaniji. Jedino Srbi imaju kucu cveca.

  • Nenad

    18. jul 2019 | 15:51

    Takva licnost zasluzuje Bulevar a ne ulicu u Malom Beogradu....

  • NS

    18. jul 2019 | 16:03

    Neka gradski funkcioneri objasne gde su ta naselja i kakvi su urbanističko-sanitarni uslovi u njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA