≫ 

Ðacima u Srbiji u novoj školskoj godini ukinut jedan raspust

Školskim kalendarom Ministarstva prosvete predviđeni su "samo" letnji, zimski i prolećni raspust

  • 10

U narednoj školskoj godini učenici u Srbiji imaće tri raspusta - zimski, prolećni i letnji, a neće imati jesenji, koji su imali tokom ove godine, predviđeno je školskim kalendarom Ministarstva prosvete.

Škola počinje 2. septembra, prvo polugodište traje do petka 31. januara 2020. godine. Drugo polugodište počinje u utorak 18. februara, a završava se 2. juna za osmake, a 16. juna za đake od prvog do sedmog razreda.

Zimski raspust podeljen je u dva dela. Prvi počinje u ponedeljak 30. decembra, a završava se u utorak, 7. januara, a drugi deo počinje 3. februara, a završava se 17. februara. Osnovci će na prolećnom raspustu biti od 13. do 20. aprila, a srednjoškolci od 15. do 20. aprila.

Dečji kamp Super raspust Manje slobodnog vremena, više učenja, Foto: Foto Video Akcija/Sale Milinković

VOJVODINA

Škole u Vojvodini rade po kalendaru pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, te se kod njih zimski raspust ne deli na dva dela već počinje 24. decembra i traje do 14. januara 2020. godine. Prolećni raspust počinje 10. aprila i traje do 20. aprila. Školska godina za njih se završava kao i u ostatku Srbije.

Maturanti gimnazija sa školom završavaju 22. maja, đaci završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih stručnih škola 29. maja, a ostali srednjoškolci nižih razreda se raspuštaju 19. juna.

PRAZNICI I NERADNI DANI

U školama se praznuju radno Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobar, Sveti Sava 27. januar, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. april, Dan pobede 9. maj i Vidovdan - spomen na Kosovsku bitku 28. juna, kada mnoge škole u Srbiji organizuju podelu đačkih knjižica.

CIKAGO SVETI SAVA PROSLAVA Proslava školske slave Sveti Sava - radno, ali bez nastave, Foto: Tanjug/Svetozar Dančuo

Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave, a Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne dolaze na nastavu, odnosno da ne rade: pravoslavci na prvi dan krsne slave, pripadnici islamske zajednice na prvi dan Kurbanskog bajrama i Ramazanskog bajrama, pripadnici jevrejske zajednice na prvi dan Jom Kipura.

Neradni su i prvi dan Božića, dok se uskršnji praznici proslavljaju od Velikog petka do drugog dana Uskrsa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rikimil

    19. jul 2019 | 16:52

    Dokle ćemo školske raspuste planirati prema verskim praznicima ?

  • Mimi

    19. jul 2019 | 18:10

    Bravo za Ministarstvo prosvete!!!! Neka prosvetari zasluze toliku platu. Vise odmaraju nego sto rade,plate im velike za nerad a oni svake godine traze povecanje. Sram ih bilo. Ako se bune da su im plate male,verujte mi ima dosta skolovanog kadra koji bi radili i za manje plate.

  • Zora

    19. jul 2019 | 20:39

    Cim su na raspust minimalac im je dovoljan.....Kakve njihove 60000,ajde molim te

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA