≫ 

Evo šta kaže Skot o srpskim naučnicima u misiji "Apola 11"

A ovde u Srbiji imate razloga da budete ponosni na ljude kao što su Milojko - Majk Vučelić, Slavoljub - Sem Vujić, Danilo Bojić, Miloš Šurbatović, Pavle - Pol Dujić, Petar Galović i Dejvid Vujić koji su bili sastavni deo ovog pohoda

  • 11
Eksponat sa misije Apolo 11 u Muzeju vazduhoplovstva u Sijetlu Foto: Tanjug/AP

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot napisao je u autorskom tekstu povodom 50. godišnjice prvog hoda čoveka po Mesecu, da je taj "veliki korak za čovečanstvo" bio vrhunac osmogodišnjih intenzivnih napora koje je pokrenuo tadašnji američki predsednik Džon F. Kenedi, a da su u misiji "Apola 11" učestvovali i srpski naučnici.

- A ovde u Srbiji imate razloga da budete ponosni na ljude kao što su Milojko - Majk Vučelić, Slavoljub - Sem Vujić, Danilo Bojić, Miloš Šurbatović, Pavle - Pol Dujić, Petar Galović i Dejvid Vujić koji su bili sastavni deo ovog pohoda. I zato, kada ove noći uperimo pogled ka nebu, bilo bi lepo da se setimo njihovog neverovatnog podviga od pre 50 godina i budemo ponosni na doprinos Srba, baš kao što su oni bili ponosni na svoje srpsko poreklo - napisao je Skot.

On je takođe naveo da je uveren, kao što su SAD osam godina nakon što je Kenedi prvi put objavio ovaj izazov od kojeg zastaje dah uspele da odvedu čoveka na Mesec, da "Srbija na isti način može dostići čak i svoje najambicioznije ciljeve u roku od jedne decenije, ako se sve njene snage na tome angažuju".

- A i buduće generacije bi mogle da se osvrnu na ovo vreme i kažu "Sećate li se kad je..." Vi ste svet - zaključio je Skot.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    20. jul 2019 | 09:23

    Niko nije bio na Mesecu !!! Sve je to holivud

  • Vechio lupo

    20. jul 2019 | 09:19

    SAD treba da postuju Srbiju za sve sto su Srpslki naucnici ucinili za Ameriku ; Tesla, Pupin , grupa naucnika koi su ucestvovali u APOLO misi , a ne da je unistavaju i parchi.

  • Косингас

    20. jul 2019 | 09:06

    А, његови пријатељи Албанци? Јесу ли они имали неког научника у својој историји? Неког ко се истакао у свету, или су и даље остали на нивоу племенског савеза?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA