≫ 

Više od 80 dece izmešteno u hraniteljsku porodicu: Brinu razlozi za odvajanje od roditelja

Samo 2014. godine iz primarne u hraniteljsku porodicu izmešteno je 17-oro dece

  • 3

Od 2014. do 2019. godine 83 deteta su zbrinuta, odnosno izmeštena iz primarnih porodica koje u nekom periodu ne mogu da brinu o detetu i smeštena u hraniteljske porodice, navodi se u podacima Centra za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo koje smo dobili preko Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U 2019. godini 12 dece je izmešteno iz primarnih porodica, dok je broj dece za 2018. godinu bio -15, a za "rekordnu" 2014. godinu bio 17-oro dece, navodi se u informaciji koju je dobio 013info.rs.

- Najčešći razlozi za zbrinjavanje dece su: bolest roditelja (duševna bolest, bolesti zavisnosti), sprečenost u vršenju roditeljskog prava zbog služenja zatvorske kazne, duševna zaostalost roditelja, disfunkcionalne porodice, zanemarivanje i zlostavljanje dece u biološkim porodicama, napuštanje dece od strane roditelja, smrt roditelja - precizira se u informaciji i dodaje da se "većina dece se nalazi u hraniteljskim porodicama, sedmoro dece je usvojeno, nakon što im je zakonski regulisan status podobnosti za usvajanje".

Kako se navodi u informaciji Centra koju smo dobili preko Ministarstva "u odnosu na navedeni broj dece, u sudskom postupku su delimično ili potpuno lišeni roditeljskog prava roditelji 14-oro dece, dok su neki postupci lišavanja roditeljskog prava u toku".

VIDEO: Šta treba da znamo kada neko nestane

(Telegraf.rs/013info.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lena

    24. jul 2019 | 09:24

    Zašto država ne bih mogla da pare pravim roditeljima bez posla,onoliko koliko daje hraniteljskoj porodici po detetu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA