Građani i hitna pomoć Čačka u klinču: Da li je lekarka odbila da pregleda devojku bez svesti?

Postoje dve verzije jednog nemilog događaja kod Vatrogasnog doma

  • 18

Jedan događaj u Čačku "posvađao" je lekare i građane, pa se po ko zna koji put povela priča o tome da li i kada hitna pomoć treba da reaguje. 

Kivni građani svedoče da lekarka koja je bila na intervenciji nije ni želela da izađe iz vozila, već samo kroz prozor rekla da slučaj devojke nije za njih.

Umesto kola hitne pomoći, devojka je u bolnicu prevezena policijskim automobilom. Hitna pomoć, s druge strane, tvrdi da je pregled obavljen na terenu, a da stanje devojke nije bilo takvo da je potrebno bolničko zbrinjavanje.

Šta se tačno dogodilo u ovoj priči koja je oštro suprotstavila lekare i građane, ostaće nepoznanica. Ali, oprečne izjave građana da je lekarka "pregledala" pacijentkinju kroz prozor i s druge strane lekara, da je pregled obavljen kako nalažu pravila samo oslikavaju napetu i dramatičnu situaciju na ulicama Čačaka.

Ovako je o situaciji izvestio lokalni portal ozonpress.net:

Sugrađanin Igor Đoković sa svojim prijateljima bio je svedok događaja koji u negativnom svetlu predstavlja izuzetno važnu službu - Hitnu pomoć, o čemu je detaljno pisao na svom Fejsbuk nalogu koji je prosledio. Naime, kako je napisao Hitna pomoć nije pružila adekvatnu pomoć devojci koja je bila bez svesti, a dežurna doktorka je policajcima rekla da takvo stanje nije urgentno. Umesto Hitne pomoći, devojku su u Urgentni centar prevezli policajci. Kako je rekao sugrađanin, inače zapaženi član Crvenog krsta, protiv doktorke je podneta prijava zdravstvenoj inspekciji.

- Dragi prijatelji, ovom prilikom želim da podelim moje večerasnje iskustvo sa čačanskom Hitnom pomoći. Tog 23. jula 2019. oko 01:00 h kod vatrogasne stanice Čačak video sam policiju pored devojke bez svesti i sanitet Hitne pomoći u kome se nalazila i doktorka koja nije izašla iz saniteta već je samo spustila prozor i rekla da to nije posao za Službu hitne medicinske pomoći. Policajcima koji su tu bili rekla im je da takva stanja nisu u njihovoj nadležnosti i da takvo stanje nije urgentno! Podigla je prozor i sanitet je otišao. Svaka čast policajcima, koji svoj posao obavljaju časno i pošteno i imaju moral i ljudsko dostojanstvo! Pripadnici policije su devojku bez svesti smestili u kola i odvezli u Urgentni centar čačanske Opšte bolnice. Sada se postavljaju dva pitanja: 1. Koliko moramo biti životno ugroženi da bi dobili neophodnu pomoć od službe Hitne medicinske pomoci? 2. Da li naši lekari imaju barem malo morala i lekarske etike, kada bi iz gore navedenog, oni prošli kao pored turskog groblja - napisao je Igor.

Međutim, načelnica Hitne pomoći dr Jelena Todorović demantuje ove navode. U odgovoru lokalnoj redakciji navode da je devojka pregledana i na osnovu toga je utvrđeno da ne postoje medicinske indikacije za hospitalizaciju (stanja bez svesti, povrede, životna ugroženost i sl.), te stoga pacijent nije prevezen u OB "Čačak".

- Služba hitne pomoći intervenisala je 23. 7. 2019. godine u 00 h i 40 minuta kod Vatrogasnog doma. Pacijent je pregledan od strane dežurnog lekara Službe hitne pomoći. Na osnovu pregleda, utvrđeno je da ne postoje medicinske indikacije za hospitalizaciju (stanja bez svesti, povrede, životna ugroženost i sl.), te stoga pacijent nije prevezen u OB "Čačak". Događaju je prisustvovala ekipa MUP-a zbog bezbednosnih razloga. Informacije o pacijentu i detalji o rezultatima pregleda zaštićeni su lekarskom tajnom. Na licu mesta nalazili su se prolaznici koji su bili veoma neprijatni prema ekipi Službe hitne pomoći. Mogući razlozi za takvo ponašanje nisu poznati, jer za ta lica nije prijavljena kućna poseta i ta lica nisu pregledana - navodi dr Todorović.

Načelnica Hitne pomoći podseća da ova služba obavlja preglede na terenu i u ambulanti za pacijente koji su životno ugroženi: saobraćajni udesi, zadesi, povrede, akutna pogoršanja hroničnih nezaraznih bolesti, stanja bez svesti i slično, i da se sve pozive upućene ovoj službi trijažira lekar prema stepenu hitnosti u skladu sa medicinskim indikacijama, a na osnovu informacija koje dobija od prisutnih i na taj način se određuje redosled obavljanja pregleda na terenu.

- Informacije koje su neophodne su podaci o zdravstvenom stanju pacijenta i trenutnim tegobama, ime i prezime pacijenta i godište (ukoliko su poznati osobi koja poziva službu), adresa i precizna lokacija, kontakt telefon. Svi podaci koji se uzimaju koriste se za medicinsku trijažu i što brže i lakše pronalaženje pacijenata na terenu. Osoblje Službe hitne medicinske pomoći svoj posao obavlja ozbiljno, odgovorno i u skladu sa savremenim smernicama za lečenje urgentnih stanja - navodi načelnica Službe hitne pomoći dr Jelena Todorović.

(Telegraf.rs/ ozonpress.net )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA