Jeziva scena na Moravi: Radnici počeli da prazne jezero dok se čovek kupao, završio je pod vodom

Nadležni kažu da su sve kupače upozorili da će voda biti ispuštena

  • 3
Davljenik, udavljen, utopio se, muškarac, utopljenik Foto: Shutterstock

Čačani koji se okupljaju na obali Zapadne Morave na omiljenom kupalištu prisustvovali su jezivoj sceni u kojoj je jedan čovek umalo izgubio život. Kupanje nije dozvoljeno, ali neki su to činili, ali je odjednom neko podigao zatvarač i voda iz mini jezera počela je da se vraća u korito reke. Povukla je i kupača.

- Odjednom jedan zatvarač počinje da se podiže. Vodu strujanje počinje ubrzano da vuče u grotlo, a sa vodom i jednog pedesetogodišnjeg čoveka, koji je bio u tom momentu na sredini vode. I odjednom čoveka struja nosi. On se hvata rukama u panici za zatvarač. I tone. Nestaje. Ljudio su poskakali, popeli se na most. I gledamo, čekamo, pojedinci urlaju, uzdišu, skidaju majice od uzbuđenja, ne znaju kako čoveku da pomognu. Muk. Brzinom zvuja, voda ga je izbacila 30 metara ispod brane. Živ je - ispričala je Čačanka S. D, a njenu izjavu preneo je lokalni portal Ozon pres.

Kupanje, inače, nije dozvoljeno jer je voda zagađena. Ali, Ozon pres postavlja pitanje lako se moglo dogoditi da službeno lice otpočne sa podizanjem ustave u trenutku kada u vodi jezera, neposredno iznad brane, ima kupača.

- Pre podizanja ustave upozorili smo one koju su bili u vodi i na plaži da će uslediti podizanje ustave. Bilo je i dece u vodi, pa čak i na čepovima brane, a naše obezbeđenje uklonilo je sve koji su bili na čepovima ili u njihovoj blizini. U trenutku kada smo krenuli sa dizanjem ustave u vodi i oko brane više nije bilo nikoga. Međutim, pražnjenje jezera traje i po sat vremena, jer voda postupno otiče. Ni nama nije jasno kako se nakon nekog vremena pojavio čovek u vodi i na svu sreću i po njega i po nas sve se završilo dobro. Ono što SC Mladost mora u najskorije vreme da uradi je da instaliramo sirenu koja će u ovakivim slučajevima služiti za upozoravanje kupača, kao i da na bolji način organizujemo obezbeđenje ljudi i samog objekta brane, jer i pored svih upozorenja imamo kupače koji se penju na čepove i skaču sa njih - kaže direktor SC Mladost Miloš Stevanić.

On objašnjava i da zajedno sa stručnjacima iz Zavoda za javno zdravlje svakodnevno prate stanje vode u Moravi i da li su se stekli uslovi za ukidanje zabrane za kupanje.

- Kako smo uočili pojavu nedozvoljenih materija u vodi odlučili smo da podignemo ustavu. Činjenica je, nažalost, da ima građana koji ne poštuju zabranu kupanja na Gradskoj plaži - dodao je.

Inače, nekoliko puta u poslednjih mesec dana zaposleni u SC Mladost koji upravlja Gradskom plažom, spuštali su ustave na brani i formirali jezero, ali kako su odmah bile uočljive masne mrlje po površini vode i prilična količina smeća (granje, plastične flaše i sl. ), ustave su ponovo podizane i jezero je pražnjeno kako bi ta prljava voda otekla nizvodno.

Dodatna uzorkovanja vode pokazala su da još postoji prisutnost nedozvoljenih hemikalija i masnoća u vodi, pa se otvaranje ovogodišnje kupališne sezone na Gradskoj plaži neprestano odlaže. Po nekim najavama, kupanja ovog leta na Gradskoj plaži neće ni biti.

(Telegraf.rs/Ozon pres)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA