≫ 

Proverili smo cenu peronske karte u Beogradu: Ponovo je skočila, a evo koliko je u drugim gradovima

BAS se ne oglašava o novom poskupljenju

  • 57
Peronska karta, autobuska stanica Foto: Telegraf.rs

Cena stanične usluge u Beogradu nedavno je sa 180 povećana na 190 dinara, što je ubedljivo najskuplja tarifa koju putnici u Srbiji plaćaju za uslugu koja je gotovo ista u svakom mestu. Za tih 190 dinara, putnici nemaju čak ni besplatan toalet, već za to moraju da izdvoje još 50 dinara. Iz BAS-a, pak, nam nisu stigli odgovori na pitanja o novom poskupljenju.

Iz tog razloga, otišli smo na Beogradsku autobusku stanicu kako bismo se uverili da li je cena zaista skočila i sami se uverili da jeste.

Mirjana Damjanović iz tržišne inspekcije rekla je za Novosti da je pružanje staničnih usluga regulisano zakonom i da se tačno zna koje uslove stanica treba da ispuni.

- Postoje i licence za pružanje ovih usluga za koje je nadležno Ministarstvo saobraćaja. Oni kontrolišu stanice, uslove, rade kategorizaciju, pa samim tim i da li stanice pružaju uslugu u skladu sa tim. I cena je određena kategorijom. A Vlada Srbije na predlog resornog Ministarstva propisuje način utvrđivanja najviše cene stanične usluge. Propisana je i kazna za pružaoce usluga, ako ne rade u skladu sa kvalitetom.

Privremena autobuska stanica Beograd Foto: M. Đorđević

Stanična usluga, iako je manje više svuda na istom nivou, ne košta isto u svakom gradu. Tako je, na primer, cena peronske karte na Međumesnoj stanici u Novom Sadu 130 dinara.

- Prilikom kupovine karte za vožnju putnik izlazak na teren plaća kroz staničnu uslugu, čija visina zavisi od udaljenosti mesta do kojeg putuje - objašnjavaju za Novosti u novosadskoj MAS.

Tako je u Novom Sadu za destinacije do 50 kilometara stanična usluga 20 dinara, za one do 100 kilometara 60 dinara, a za udaljenosti veće od 200 kilometara, plaća se 130 dinara.

Cena stanične usluge u Nišu je 60 dinara, u Jagodini 70, a u Kragujevcu 100 dinara.

S druge strane, borski "Botravel", koji ima autobuske stanice u Boru, Majdanpeku i Boljevcu, ne naplaćuje peronske karte na svojim autobuskim stanicama.

VIDEO: Autobus jurca 110 kilometara na sat po Ibarskoj magistrali

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkan

    1. avgust 2019 | 12:12

    U Apatinu je besplatno sve i toalet i imaju klupe i zimi grejanje u čekaonici. B'ograd vam je selendra...

  • g

    1. avgust 2019 | 12:16

    Autobuska u Bg nema ni klupe, stolice gde bi, bar stariji ljudi, mogli da sednu..koliko se secam, ima ih cetiri za po tri osobe..strasno!

  • pink panter

    1. avgust 2019 | 11:54

    Za ove pare treba putnik da ima kafu ili barem caj zimi da popije.cijene kao u evropi plate kao u zanzibaru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA