Svedočenje rudara koji je gledao kako mu kolegu zatrpava kamenje: Video sam kako nestaje pod zemljom

"Čuo sam D. P. kako doziva pomoć. Stigao sam u trenutku kada je bunker bio gotovo napunjen"

  • 0

D. P. (45), rudar u podzemnom kopu "Jama", iz sastava kineske kompanije "Ziđin Bor", teško je povređen kada se na njega obrušila gotovo tona rude. On se nalazio na dubini od 700 metara od površine zemlje, a ostao je živ pravim čudom i samo zahvaljujući prisebnosti njegovih kolega.

Kako Novosti pišu, D. P. je u utorak uveče krenuo da duvaljkom očisti bunker za prihvat rude. Sišao je unutra, ali se onda transportna traka pokrenula. Ruda je, kao bujica, počela da puni bunker u kome se nalazio nesrećni rudar.

- Čuo sam D. P. kako doziva pomoć. Stigao sam u trenutku kada je bunker bio gotovo napunjen. Poslednje što sam video bilo je kako D. P. nestaje pod zemljom - kazao je njegov kolega.

Nije oklevao. Sa još jednim kolegom je odmah skočio u bunker, pokušavajući da izvuku D. P.

- Međutim, i mi smo počeli da propadamo. Upali smo gotovo do pojasa u sloj rude u bunkeru, ali su nam kolege pritekle u pomoć i, na svu sreću, uspeli da nas izvuku.

Kosovo, rudnik Trepča, rudari, ilustracija Foto-Ilustracija: AP/Tanjug

Radnici su znali da nikako ne mogu da otkopaju rudu i dođu do D. P. Onda je jedan od njih predložio da pokrenu bunker i proseju zemlju.

- Nismo imali izbora, jer je vreme neumitno teklo. Pokrenuli smo bunker, na čijem se dnu nalaze rešetke kroz koje se prosejava ruda.

"Potekla" je gomila zemlje. Minuti su bili dugi kao sati, a onda, nakon petnaestak minuta, kada je većina rude bila prosejana, radnici su na samom dnu bunkera ugledali telo svog kolege.

- Uhvatili smo ga i izvukli. D. P. je bio u nesvesti i videli smo da je, s obzirom na obilno krvarenje, ozbiljno povređen. Pozvali smo Hitnu pomoć, čija je ekipa ubrzo stigla, dok smo mi našeg kolegu izvukli iz "Jame".

Rudari, jama Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

D. P. je zbrinut na trijaži Opšte bolnice u Boru, nakon čega je, sa teškim povredama, upućen na Grudno odeljenje niškog Kliničko-bolničkog centra.

- Pacijent je primljen sa povredama glave i razderotinama na kosmatom delu glave - rečeno nam je u Opštoj bolnici u Boru. - On ima povrede kostiju lica, očnog kapka, prelom tri rebra i ozbiljno nagnječenje pluća, zbog čega je upućen u niški KBC.

- Neizmerno žalimo zbog incidenta koji se dogodio u zgradi izvozne mašine rudnika "Jama" u kojem je D. P. zadobio teške telesne povrede ali, na sreću, ne i opasne po život - navode u kineskoj kompaniji "Ziđin Bor".

- Od trenutka povređivanja, u neprestanoj smo komunikaciji sa lekarskim timovima koji brinu o njemu. Kompanija je o nemilom događaju odmah obavestila sve nadležne institucije i organe. Kako su naveli, u želji da se ovako nešto ne ponovi, nadležni Sektor za bezbednost i zdravlje na radu razmotriće sve mogućnosti upozorenja zaposlenih za bezbedan i siguran rad - dodali su u kompaniji.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA