≫ 

Porodilja besna na pola zdravstva u Srbiji: "Mojoj bebi Srećku otkrili su problem tek u 9. mesecu"

Trebalo je da se svakog dana porodi, a onda ju je lekarka pitala: "Da li su vam već rekli šta nije u redu sa bebom?"

  • 55
Milica Pendić Foto: Facebook/Milica Pendić

Milica P. je ove nedelje postala mama snažne bebe Srećka, ali njenu sreću kvare dve stari - prvo što joj je beba i dalje u inkubatoru, a drugo što je za stanje zbog koga mališan prve trenutke ne provodi u maminom naručju saznala samo nekoliko dana pre njegovog rođenja. Za kasno saznanje Milica krivi lekare.

Po njenim rečima carskim rezom trebalo je da se porodi 16. jula ove godine, no bebu je na svet donela dve nedelje nakon termina, jer su "lekari odbili da je porode".

No ono što ju je stvarno uznemirilo jeste saznanje da je nakon termina saznala da njenoj nerođenoj bebi ne radi bubreg.

- Posle devet meseci ultrazvukova, CTG-ova i svih pregleda tek danas su utvrdili da moj anđeo Srećko ima 3. stepen hidronefroze (bubreg mu ne radi). Iako je načelnik ginekologije naložio da mi se jutros u osam uradi carski rez, doktorka to vešto izbegne iza zatvorenih vrata, ugrožavajući moj život i život mog deteta, jer je meni prošao termin (bio je 16 jul).

Milica P. Foto: Facebook/Milica P.

- Sva vrata drže naravno zaključana, supruga izbace napolje, da ih neko ne bi uhvatio za vrat koliko su "ljubazni". U porodilištu u Gornjem Milanovcu doktor ne zna ni termin da odredi, a ako mu ne tutneš evriće beži od tebe u bolničkom krugu.

U KBC-u Kragujevac više radi obezbeđenja nego zdravstvenog osoblja, a doktorka kad odeš tamo ti kaže "Kad si se je*ala bilo ti lepo, sad ćuti i trpi". Doktor iz KBC "Dragiša Mišović" te pozove da dođete, a onda ti kaže da nema nijedan slobodan krevet. Broj inspekcije Ministarstva zdravlja je nemoguće dobiti, jer se gospoda na telefon ne javljaju!

- I suprug i ti dobijete nervni slom, na kraju skontaš da su babe sa sela stručnije od svih tih "specijalista"! Pa ko da bebe rađa?! - napisala je ona, uz fotografiju sa analiza urađenih 22. jula na kojima se navodi da njena beba ima problem sa bubregom.

Kako je Milica rekla za Telegraf.rs, u Kragujevcu se porodila veče 29. na 30. jul.

Milica Pendić Foto: Facebook/Milica P.

- I to tek što je srce počelo da mi staje. Ali najviše me boli što moje dete mora da bude u inkubatoru, što ne mogu da ga uzmem u ruke. Da mu ne radi bubreg saznala sam tek kada sam ušla u 9. mesec, posle svih silnih pregleda. Lekarka koja me je pregledala 22. jula me je pitala: "Jesu li vam rekli za bebin bubreg?". Rekla sam da nisu, a ona je dodala: "Žao mi je što ja moram da vam saopštim". Potražila sam muža i preplakala - kaže Milica, koja se pita da li je nešto moglo da se uradi se za bebino stanje saznalo ranije.

Za sav tretman koji je, kako tvrdi, primila od Gornjeg Milanovca do Kragujevca, ona krivi "nezainteresovanost" lekara.

- Mislim da su bili potpuno nezainteresovani da mi pristupe kako treba. Prešla sam termin i tek su mi na kraju trudnoće rekli da beba ima problem. Ugrozili su i moj i život mog deteta, jer su me porodili tek kada je srce počelo da mi staje - tvrdi Milica za Telegraf.

Milica Pendić Foto: Facebook/Milica P.

STANJE KOJE SE STIČE

Redakcija Telegraf.rs pokušala je da stupi u kontakt sa Opštom bolnicom u Čačku, ali do objave ovog teksta oni nam nisu odgovorili na mejl.

Ipak, kako kaže ugledna lekarka Mima Fazlagić ne mora da čudi što lekari nisu ranije primetili da beba ima problem sa bubregom.

- Hidronefroza bubrega je stečeno stanje, ono nije nešto sa čim se beba razvija od začeća, već može da se pojavi u npr. 20, 27, 30. ili nekoj drugoj nedelji. To što hidronefroza nije primećena na ranijim testovima je možda zato što je ranije nije ni bilo. No treba imati u vidu da to nije trajno stanje, već nestaje rastom - kaže ona.

Takođe dodaje da je bez razgovora sa lekarom koji je vodio trudnoću nezahvalno govoriti o terminima, jer se oni vrlo često ne poklapaju sa vremenom poslednjeg ciklusa.

- Niko nije ostao trudan 12 meseci, nikoga lekari nisu pustili da se ne porodi unedogled - kaže ona.

VIDEO: Doživeli su najveći strah roditelja, neko im je ukrao bebe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir

    1. avgust 2019 | 21:17

    ja sam otac 3 dece,6,9,10 god.zelim ti sestro draga isto sto i mojoj deci,i mozda cak i vise jer ste imali velike probleme,kako zdravstvene tako i moralne.ne dajte da vas ovo obeshrabri i vama zelim jos potomaka,a malom sampionu brzo ozdravljenje i sve najbolje u zivotu.ziveli 100 godina

  • Marina

    1. avgust 2019 | 21:07

    Moje iskustvo. U petak radim ultra zvuk tek usla u 9.mesec. Sve u redu. U toku noci mi puca vodenjak i odlazim u porodiliste u Visegradskoj. Porodjaja je krenuo, i beba okrenuta nogama dole. Nije im jasno kako lekar nije video ultra zvukom jer je on sve vreme tako. Kasno za carski i mene dobro iseku jer je kolenima izlazio. Zelen jer se mucio u tom polozaju i bio 2 dana u inkubatoru. Na srecu bez posledica. To je bilo 92. god. I tada je bilo losih lekara, a mogu misliti kako je tek danas kad je zdravstvo tako srozano. A tek odnos prema porodiljama,. Uzasan.

  • Maja P

    1. avgust 2019 | 22:12

    Milice, isto se i nama dogodilo.. samo sto sam usl u 9ti mesec na pregledu saznajem da beba ima teski oblik hidronefroze sa leve strane. Prva operacija za 2 meseca, ugradjena stomA koja je zatvorena sa 2 god. Dete sada ima 5 god i nikada hvala bogu nijednu infekciju nije imala. Bubrezi rade kao sat! Hvala lekarima u Frontu sto su otkrili pa makar i u 9tom, jer i da su ranije ta anomalija nije razlog za abortus i na institutu z majku i dete sto su je izlecili. Bice bebac ok!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA