Šta znače munje i gromovi na Svetog Iliju? Danas je grmelo, a žestoka oluja se tek očekuje

Kad grmi na ovaj dan, kaže se: "Prisetio se Ilija"

  • 13

U Srbiji se večeras očekuje izuzetno jako nevreme. Kako meteorolozi kažu, biće snažne grmljavine kakva se ne pamti i to baš danas kada se u našoj zemlji proslavlja Sveti Ilija, poznat i kao Ilija Gromovnik.

Ako je suditi po narodnom verovanju, postoji razlog kada sa neba puca baš na ovaj praznik.

U narodnoj tradiciji Ilija Gromovnik, starozavetni prorok i svetac, gospodar je groma – nebeske vatre i kiše, a pravoslavni hrišćani veruju da se vozi svojim plamenim kolima i zato se, kad grmi na ovaj dan, kaže da to tutnje Ilijina kola. Zimi putuje sankama i zato tada nema nepogoda i groma.

Ilija Gromovnik je, prema verovanju, taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će biti suša. Ovaj svetac donosi oluju i nepogodu, odlučuje kad pucaju gromovi i udaraju munje. A evo šta je posredi. Veruje se da tada on gađa đavola, jer narod tvrdi da svako mesto koje je munjom pogodio Ilija označava mesto gde đavo stoji. A danas će, sudeći po prognozi, munje udarati žirom Srbije.

Sveti Ilija prorok, ikona, slava Iz vatrene kočije šalje gromove i munje, Foto: sajtmajstor.net

Prema verovanju, Ilija često zaboravi kada je njegov dan, pa svake godine pita svoju sestru Ognjenu Mariju , a ona ga slaže da je praznik već prošao da Ilija ne bi gromovima i munjama naneo mnogo štete. Zato se, kad grmi na ovaj dan kaže: "Prisetio se Ilija".

Kod svih Slovena postoji verovanje da Sveti Ilija gromom pobeđuje đavola koji se krije i pokušava da se spasi zavlačeći se u vodu, pod drvo ili pod kamen. Za vreme nepogode ljudi ne treba da se kriju pod drvećem ili u vodi, ne treba sedeti na međi jer tamo se javljaju đavoli.

Kod Slovena, čovek koji pogine od groma, mogao je biti smatran za pravednika, srećnika, ali i za grešnika u kome se krio đavo.

Inače, do danas se u seoskim krajevima zadržao običaj da se na Svetog Iliju nikako ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja. Ipak, veruje se da posle njega leto polako prolazi, pa je iz davnina ostala i poznata izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".

U južnoj Srbiji veruju da će istruliti svi orasi i lešnici ako grmi i pada kiša na ovaj dan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Štebek

    2. avgust 2019 | 18:57

    Žestoka oluja je vec bila u Užicu i Požegi, samo to nigde ne piše aaa da nije to Beograd šteta...

  • Ena

    2. avgust 2019 | 19:22

    Upravu ste , vi , mi (Leskovac) i ostali gradovi mi nismo Srbija. Samo je Beograd bitan

  • Dusanka

    2. avgust 2019 | 19:18

    Pa potopili smo srednjevekovnu Svetinju koju Nemanjici sagradise i nama ostavise na cuvanje i koriscenje, pre neki dan srusena kuca u neposrednoj blizini Manastira Lelic takodje kod Valjeva u kojoj se rodio Vladika Nikolaj i cudi mo se sto grmi, to su samo opomene na ono sto nam predstoji, tako nesto nije poslo za rukom ni vekovnim okupatorima i agresorima na nasu zemlju ni ti su se usudili da to urade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA