≫ 

Gej lezbejski info centar traži izmenu Pravilnika o davanju embriona: I LGBT osobe žele biti davaoci

U članu 4 piše da "davalac ne može biti lice sa anamnezom homoseksualnih odnosa u poslednjih pet godina"

  • 9

Gej lezbejski info centar traži od Ministarstva zdravlja izmenu Pravilnika o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona, kako bi i LGBT osobe mogle da budu davaoci.

Centar, naime, smatra da pravilnik isključuje mogućnost da i te osobe budu davaoci reproduktivnih ćelija i embriona što, kažu, propisuje član 4 u kome piše da davalac ne može biti lice sa anamnezom homoseksualnih odnosa u poslednjih pet godina.

Na taj način se, kažu, LGBT osobe diskriminišu, jer se homoseksualni odnosi stavljaju u kontekst bolesti, budući da, dodaju, anamneza znači "istorija bolesti".

Osim toga, anamneza je razgovor sa pacijentom, kako bi se prikupile informacije važne za otkrivanje prirode bolesti i postavljanje dijagnoze što, dodaju, znači da će potencijalni davaoci biti ispitivani da li su imali homoseksualne odnose u prethodnih pet godina.

To se, navode, može smatrati indirektnim pozivanjem da javno iznesu svoju seksualnu orijentaciju čime se krši Zakon o zabrani diskriminacije koji pripisuje da je seksualna orijentacija privatna stvar i da niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    5. avgust 2019 | 12:05

    Zbog njih propada ljudska rasa mala izmena gena verujem da bi dovela do nestanka ljudi ubrzo kakvi lgb brakovi i davaoci šta to treba rešiti po kratkom postupku.

  • Nikolas

    5. avgust 2019 | 13:14

    AKO SRBIJA HOCE U EU TO JE VAZNO PITANJE ILI MOZDA NOVO POGLAVLJE!!!!!

  • PRC

    5. avgust 2019 | 17:31

    Samo prvo da se izleče.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA