Vanredna situacija nakon nevremena proglašena u Arilju, Lučanima i Požegi

Velika šteta je i u poljoprivredi

  • 1
Guča, nevreme, grad Printskrin: Facebook/Udruženje Naše Dragačevo

U opštinama Arilje, Lučani i Požega  proglašena je vanredna situacija u mesnim zajednicama koje su u petak pretrpele veliku štetu od grada. Opštinske komisije procenjuju štetu u poljoprivredi i na nekoliko stotina objekata, zbog čije su sanacije stovarišta građevinskog materijala naručila dodatne količine crepa.

U Virovu je na snazi vanredna situacija, a pre novih padavina užurbano se radi na popravci krovova koje je polupao grad. Iz opštine je već interventno stigao crep za kuće koje su najviše stradale.

- Mora sve da se promeni, jer je to stara gradnja i teško je dok ne bude nanovo sve teško je uklopiti crep. Ima nešto pomoći od Opštine, nešto smo mi kupili - kaže Željko Damjanović iz Virova.

U popravci oštećenih kuća angažovali su se i pojedini privatnici, posebno tamo gde žive staračka domaćinstva. Taj posao spretne majstorske ruke rade besplatno.

- Sezonski poslovi su u jeku, ali smo odvojili nekoliko dana da pomognemo tim ljudima i da koliko-toliko saniramo štetu - ističe Miroslav Milovanović, preduzetnik iz Arilja.

Dodatni problem je ogromna šteta u poljoprivredi, jer je to područje već četiri sezone pogođeno gradom. Umesto očekivanog prihoda, iz godine u godinu rastu dugovi.

- Znači naše useve je maltene devedeset posto uništilo, za ovu godinu, a i za narednu godinu što je najveći problem - naglašava Slavko Joksimović, predsednik MZ Virovo.

Poplave, Borča, Nevreme, Foto: Nikola Tomić

Razmere štete vidljive su na svakom koraku, bilo da je reč o automobilima, objektima, usevima.

U požeškoj opštini, grad veličine teniske loptice naneo je povrede i dvojici žitelja Lopaša.

Nevreme koje je haralo zapadnom Srbijom pogodilo je takođe poljoprivrednike u Topličkom okrugu, a u Blacu je Dom zdravlja ostao bez dela krova.

- Sve je to letelo, ovde u okolini na objektima koji se nalaze neposredno oko Doma zdravlja. Velika je sreće što niko nije povređen i što niko nije nastradao - kaže Radoljub Dunjić, direktor DZ Blace.

Olujno nevreme zadalo je glavobolju i Kruševljanima. Obilna kiša se izlila ulicama, ali potok se slivao i sa krova škole. Uz pomoć vatrogasaca tokom noći je ispumpano šest hiljada litara vode. Komisije za procenu štete su na terenu, a u mesnim zajednicama koje su teško pogođene nevremenom na snazi je vanredna situacija.

Lučani: Najveće štete u Donjoj Kravarici i Lisu

Poznate su razmere štete koje je pričinio grad u nekoliko sela u opštini Lučani. Oštećeno je više od stotinu stambenih i pomoćnih objekata, najviše u Donjoj Kravarici i Lisu, a štete je bilo i u Guči. Meštani su već počeli da otklanjaju štetu, a deo troškova refundiraće lokalna samouprava.

Usevi i voće u Donjoj Kravarici potpuno su uništeni, velika šteta pričinjena je takođe i u Turici i Lisu. Opština Lučani priprema program pomoći, a do kraja nedelje znaće se tačne razmere oštećenja.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA