≫ 

Ozbiljno upozorenje RHMZ-a na visoke temperature: Najavljuje se 7 dana tropskih vrućina

Temperatura će rasti do 36 stepeni

  • 7

RHMZ je danas izdao upozorenje na visoke temperature na području Srbije u periodu do 14. avgusta. Kako se navodi u saopštenju, sutra i narednih dana vrlo toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom od 34 do 38 stepeni, samo će u četvrtak i petak na severu i zapadu zemlje uz vise oblačnosti biti malo prijatnije.

Vetar slab do umeren južni i jugozapadni. Sutra će se jutarnja temperatura u Srbiji kretati od 13 do 22 stepena, dok će najviša dnevna biti od 33 do 36 stepeni.

RHMZ, upozorenje Foto: Printskrin RHMZ

I u Beogradu sutra sunčano i veoma toplo, a najviša dnevna oko 35 stepeni.

Kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se u četvrtak krajem dana, tokom noći i u petak ujutru ponegde na severu i zapadu Srbije, a u petak posle podne mogući su samo u brdsko-planinskim predelima.

Ovog leta je do sada maksimalna temperatura u srpskoj prestonici bila 34 stepena, i ona je izmerena u nekoliko navrata. A skoro je izvesno da će slična situacija biti i u ostalim krajevima naše zemlje.

OD ČETVRTKA TROPSKE VEČERI

Sve do srede noći će biti prijatne za spavanje, a od četvrtka se pripremite na tropske večeri i jutra jer se temperature neće spuštati ispod 20 stepeni.

- Od srede do petka očekuje nas priliv veoma toplog vazduha iz severne Afrike. Uslediće jako otopljenje, u sredu će temperature biti već oko 34 stepena ponegde, a u četvrtak i do 37. Noćne temperature će takođe biti u porastu, tako da svima koji teško podnose vrućine savetujem da ovih nekoliko dana osveženja iskoriste što bolje mogu i "napune baterije" jer sledi brz i jak povratak vrelog leta - kaže Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i čuveni meteorolog.

U petak i za naredni vikend očekuju nas maksimalne temperature koje bi mogle biti umerenije, u intervalu od 25 do 31 stepen, ali da to neće dugo trajati potvrđuju sve prognoze.

- Vrlo je izvesno da posle tog osveženja, negde od 11. avgusta stiže nov period veoma toplog vremena koji bi potrajao negde do sredine meseca - kaže Čubrilo.

Tek od 15-16. avgusta mogli bismo da očekujemo kakvo-takvo zahlađenje.

- Ima signala koji upućuju na osetnije pogoršanje uz kišu i zahlađenje početkom druge polovine avgusta, ali to je zaista daleka priča - zaključuje Čubrilo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uros

    6. avgust 2019 | 14:03

    Tuzno je sto je narod nepismen ovoliko, svaki drugi komentar izgleda kao da ga je pisalo dete od 5 godina....

  • 🎈

    6. avgust 2019 | 12:58

    JAKO MU JE DRAGO.PA LETOJE I TREBA.POZDRAV IZ SAPCA.HAJMO MA SAVU.👙👒🔔🔆🗺️🌐

  • 🛑

    6. avgust 2019 | 13:10

    Poplasili ste se jakih vrućina.sram vas bilo.⛲🎪🌅🌄🏖️🏜️🌐.ajde diztese narode.👨‍👩‍👧‍👧👨‍👨‍👦👨‍👨‍👧👨‍👨‍👧‍👦👨‍👦‍👦👩‍👩‍👧‍👧

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA