≫ 

Slučaj trudnice Snežane ide na sud: Dobijala platu 26.000, a poslodavcu morala da isplaćuje 30.000

Poverenica je pokrenula parnicu pred Višim sudom

  • 19
Snežana Pešović Printskrin: Youtube/RTS Sajt

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pokrenula je parnicu pred Višim sudom u Beogradu u ime Snežane Pešović. Parnica je pokrenuta zbog diskriminacije na osnovu pola i porodičnog statusa.

- Tužbom je pored utvrđivanja diskriminacije i traženja da se otklone posledice diskriminatorskog postupanja traženo od suda da donese privremenu meru u cilju hitne zabrane diskriminacije i sprečavanja posledica ovakvog postupanja prema zaposlenoj zbog trudnoće i porodiljskog odsustva - navodi se u saopštenju poverenice, prenosi Tanjug.

Navode da je slučaj strateški važan s obzirom na to da je diskriminacija žena zbog trudnoće i porodiljskog odsustva nedopustiva i da još predstavlja čestu diskriminaciju na tržištu rada.

Poverenica je posetila Snežanu Pešović, koja je dala saglasnost da je zastupa i podnese tužbu. Snežana Pešović radila je neprijavljena kod poslodavca sve dok nije ostala u drugom stanju. Sa poslodavcem se dogovorila da je prijavi, ali da ona plaća doprinose.

Na kraju je bilans bio takav da je Snežana dobijala platu od 26.000 dinara, a da je poslodavcu morala da isplaćuje 30.000 dinara.

O slučaju Snežane Pešović mediji su izveštavali prethodnih dana.

- Ovaj slučaj je potvrdio koliko su mediji važan partner i da praćenjem i objavljivanjem ovakvih pojedinačnih životnih primera doprinose smanjenju diskriminacije i sprečavanju diskriminatorskog ponašanja pojedinih poslodavaca. Država ima mehanizme za sprečavanje ovakvog ponašanja, zbog čega verujem da će ovaj primer ohrabriti žene da se obrate našoj instituciji i zatraže zaštitu - zaključila je poverenica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. avgust 2019 | 16:32

    Doprinosi su duplo manje od plate. Zato ne mogu radniku da povecam platu. Silni porezi, akontacije,pdv, komunalci... samo nameti za dragu drzavu a od koristi i dobiti nista

  • 534

    6. avgust 2019 | 16:09

    Propali pokušaj prevare države. Trudna i bez posla pa htela da dobija trudničko bolovanje od poreskih obveznika pa ponudila čoveku da je prijavi a ona će da plaća doprinose mesec ili dva pa će na bolovanje a onda ćemo svi mi da joj plaćamo trudničko bolovanje. Negde su se zaigrali i sve je propalo. Sad poslodavac ispada nečovek a ona žrtva. Oboje treba kazniti za pokušaj prevare. Uzgred na platu od 26.000 doprinosi nisu 30.000 dinara nego 11.000 din.

  • Pera

    6. avgust 2019 | 16:07

    Super bi bilo kad bi privatnici mogli da preuzmu na sebe i da resavaju socijalne slucajeve a drzava sav novac koji ubira da usmeri na izgradnju fontana!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA