≫ 

Carski potez Miloša iz Dnevnjaka: Dao je svom brodiću ime koje je važno za srpsku istoriju

*Ekipu koja je izdavala naredbe i "stiskala dugmad koja izbacuju rakete" čeka sve što im sleduje, nije okrivljujuća presuda jedina kazna koja može da te stigne"*

  • 22
Miloš Milaković, Ćićo, Dnevnjak, brod Foto: Privatna arhiva

Glumca Miloša Milakovića, poznatijeg kao "Ćićo" iz humorističke emisije Dnevnjak, svi znate po fenomenalnim skečevima koji nas već godinama zasmejavaju - i ne prestaju. Kao mali odrastao je na Savi, a sredinom jula ove godine, uradio je jedan carski potez.

Naime, prvi put je uspeo da spoji želje i mogućnosti, te je kupio brodić kojim obilazi vojvođanske vode i ostvario dečački san. Ipak, taj brod ne bi bio tako poseban da mu Miloš nije dao ime "Temistoklis", po istom onom brodu kojim je upravljao Marinos Ricudis, grčki kapetan koji je odbio da bombarduje Srbiju.

- Za mene je to neki vid podrške ovom bratu (Ricudisu), jer ono što je uradio viđa se skoro samo u filmovima. To je baš filmska scena gde oficir odbija da izvrši naređenje jer je svestan nepravde, štetnosti ili jednostavno zla koje čini i uradi suprotno od zahtevanog. Potrebna je velika hrabrost za sam taj čin a još veća hrabrost za suočavanje sa posledicama ali eto, naš prijatelj je i to muški podneo. Najmanje što sam ja mogao da uradim jeste da mu bacim rispekt i dam posvetu ovakvim jednim potezom - rekao je za "Telegraf" Milaković.

Miloš Milaković, Ćićo, Dnevnjak, brod Foto: Privatna arhiva

KAKO ĆIĆO PAMTI BOMBARDOVANJE?

Miloš nam otkriva da, s obzirom na svoje godine, bombardovanja se uglavnom seća kao "momenta u kojem mora da se vrati u podrum i bleji sa svojima dok ne prođe to nešto."

- Nisu nama matorci hteli puno da pričaju o tome, a mi smo bili samo deca. Nažalost, neka deca izgubila su živote tokom tih 78 dana tako da ih ne smemo zaboraviti, a ekipu koja je izdavala naredbe i "stiskala dugmad koja izbacuju rakete" čeka sve što im sleduje, nije okrivljujuća presuda jedina kazna koja može da te stigne - kaže Miloš.

Na naše pitanje šta bi rekao Marinosu kada bi se sreli, odgovara nam da bi mu se zahvalio rečima, bratskim zagrljajem i čašicama domaće, hladne jake rakije.

- Bilo bi mi drago ako ga voda nanese na ovu stranu, naravno, mada sumnjam da je to izvodljivo, previše smo daleko. Iako volim da posetim Grčku tokom leta. Bio bi gost za pamtiti, a i ja bih bio domaćin za pamtiti. Provozali bismo se Dunavom i odveo bih ga na riblju čorbu kod Nećka, uz naravno čašicu (čašice) hladne, domaće i jake rakije - kaže mladi glumac.

 
 
 
View this post on Instagram
4 labudaA post shared by MИША РУБЧИНСКИЙ (@milosmilakovic) on

OTKUD LJUBAV PREMA BRODOVIMA?

Milaković je veliki zaljubljenik u vodu i plovljenje na njoj. Na rekama uživa, ali sve dok se ne desi da dođu "momci sa gliserima".

- Odrastao sam u Sremskoj Mitrovici na reci Savi i celo detinjstvo sam proveo gledajući čamce i vozeći se sa drugim ljudima. Konačno, nakon toliko godina stvorile su se mogućnosti i došlo je vreme da priuštim sebi plovilo za rekreaciju i uživanje tako da maksimalno iskorišćavam ovo vreme, dok ne padne kiša. Reka je super mesto za odmor, dok te momci sa gliserima ne zapljusnu talasima - zaključio je naš razgovor Miloš Milaković.

(S. Čenad - s. cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    10. avgust 2019 | 21:18

    Свака част изузетак потврђује правило Ретки су млади људи а поготово глумци да имају националну свест

  • Patriota

    10. avgust 2019 | 21:15

    Tom čoveku treba podići spomenik i ulici u centru Bg dati njego ime

  • Leko

    10. avgust 2019 | 23:19

    Vojni kosarkaski klub u Nisu zove se Marinos. Bas po tom coveku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA