Indijski biznismen uhapšen u Beogradu: Došao da kupuje srpske fudbalere, pa završio iza rešetaka

Poternicu je raspisao Interpol iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog optužbi za korupciju

  • 5
Prasad Nimmagadda Foto: Wikimedia/SandCastle

Indijski biznismen Nimagada Prasad (58) uhapšen je u Srbiji krajem jula jer je za njim bila raspisana crvena Interpolova poternica zbog prevare, a na zahtev vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata. Srpske vlasti pustile su biznismena 2. avgusta, ali pod uslovom da ne napušta zemlju.

Prasad je optužen za korupciju u slučaju koji se vodi protiv Jagana Mohana Redija, glavnog ministra indijske države Andra Pradeš, u vezi sa malverzacijama u projektu luke Vadarevu-Nizampatnam i industrijskog koridora.

Kako prenose mediji, njega je optužila vlada Ras el Hajma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prasad je u Beograd doputovao avionom iz Mumbaija preko Istanbula. Poternicu je raspisao Interpol iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, zbog čega je uhapšen u Srbiji 27. jula.

Tajms of Indija prenosi da je biznismen obavestio sud o svom putovanju u Srbiju, kako bi pogledao neke talentovane fudbalere iz Srbije i Hrvatske.

Nimagada ima poslovna interesovanja u indijskoj fudbalskoj ligi. On je čak kontaktirao ministra sporta Srbije o svojoj nameri - rekao je njegov advokat Uma Mahesvara Rao.

Kada su ga vlasti privele na aerodromu u Beogradu, bio je šokiran kada je saznao da je to rezultat crvene poternice izdate protiv njega preko krila Interpola sa sedištem u Abu Dabiju po nalogu vlade Ras el Hajma (RAK), jednog od emirata u UEA.

Hapšenje, lisice, zatvor Foto: Pixabay

- UEA ili RAK je trebalo da podnese zahtev Indiji za njegovu deportaciju. Umesto toga, izabrali su drugačiji način i to će zaustaviti suđenje u slučaju - dodao je advokat.

Mediji prenose da je Prasad pušten iz pritvora, ali pod uslovom da ne napušta Srbiju do daljnjeg.

Njegov advokat obavestio je lokalni sud u Hajderabadu o razvoju događaja, jer se Nimagada nije vratio u Indiju sa svoje inostrane turneje.

Prema pisanju medija, Prasad je od vlade države Andra Pradeš dobio skoro 24.000 hektara zemljišta u periodu od 2007. do 2008. godine za projekat Vadarevu i industrijski koridor, u zamenu za investicije koje je uložio u Jaganove poslove.

U to vreme Jaganin otac Rajasekhara Redi bio je glavni ministar.

Srpska policija je 28. jula uhapsila indijskog biznismena nakon pritužbe vlade Ras el Hajma (RAK) u vezi sa slučajem, rekli su izvori.

Entitet Ras el Hajma u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) uložio je u projekat. RAK je jedan od sedam emirata koji čine UAE.

Pošto je optuženi industrijalac pušten uz kauciju i pred suđenjem, on je trebalo da obavesti sud o svojim međunarodnim planovima za putovanja. U skladu s tim, uzeo je dozvolu suda i pre nekoliko dana otputovao u Evropu, dodao je njegov advokat.

- Prasad je bio u obavezi da obavesto su da se ne može vratiti, jer je zatvoren u Srbiji. Takođe, iniciramo sud da preduzme korake kako bi on bio vraćen u zemlji i suočio se sa suđenjem. Dakle, sada je na sudu da ga vrati - zaključio je njegov advokat.

Mediji prenose da je biznismen pre dve godine bio uhapšen, pa pušten, ali da je poternica izdata na osnovu novih dokaza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA