Naredna tri meseca na pijaci u Nišu subotom će stajati policijski punkt, iz jednog važnog razloga

Niška policija izašla na ulicu da osnaži žrtve da prijave zlostavljanje

  • 5
punkt niške policije na pijaci Foto: Telegraf

Brojne Nišlije koje su danas krenule na Palilulsku pijacu, osim prodavaca voća i povrća tu su zatekle i policajce, načelnika Policijske uprave Slavišu Virijevića i predsednika opštine Palilula Aleksandra Ždrala. Njihovo prisustvo na neuobičajenom mestu označilo je početak još jedne akcije na prevenciji nasilja u porodici kroz osnaživanje žrtava i svedoka, a u cilju prijavljivanja ove vrste krivičnih dela.

Od danas tokom naredna tri meseca, prve i poslednje subote, na pijaci će stajati policijski punkt kako bi Nišlije koje se iz bilo kog razloga ustežu da dođu u neku od policijskih stanica, mogle da prijave nasilje ili se posavetuju šta da rade ako ga trpe ili znaju za njega.

Među ženama koje su zastale da uzmu flajer i porazgovaraju sa policajcima bila je i Slavica Ćurčić.

punkt niške policije na pijaci Slavica Ćurčić, Foto: Telegraf

IMAM OSEĆAJ DA MOGU DA IM VERUJEM

- Prijatno sam se iznenadila kada sam zatekla policiju na pijaci i saznala zašto su danas ovde. Dobila sam osećaj da mogu da im verujem, što je veoma važno da bi bilo ko odlučio da prijavi nasilje u porodici. Nezgodno je otići u policijsku zgradu, a ovako, imam utisak da pričam sa komšijom ili prijateljem. Mi koji smo danas bili ovde, ispričaćemo drugima i verujem da će biti mnogo onih koji će doći narednih subota – kazala je Ćurčić.

Policijsku akciju pozdravila je i Nišlijka Srbijanka Ranđelović.

- Ne treba niko da trpi nasilje u 21. veku, ko god da ga podnosi ili zna za njega, treba da se obrati policiji. Kad bih ja saznala da je neko žrtva, odmah bih prijavila nasilnika, priznajem da bih najpre popila lekove za smirenje da skupim snagu, ali bih odmah nakon toga otišla u policiju – rekla je Srbijanka.

punkt niške policije na pijaci Srbijanka Ranđelović, Foto: Telegraf

Sumirajući dvogodišnje rezultate primene Zakona o nasilju u porodici, načelnik PU Niš Slaviša Virijević izrazio je zadovoljstvo što na području za koje je zadužen, nije bilo nijednog slučaja nasilja čiji su ishod smrt ili teška telesna povreda.

OTPOR PREMA UZIMANJU PODATAKA

- U odnosu na prošlu, ove godine imamo 49,7 odsto manje prijavljenih slučajeva nasilja u porodici što bi bio razlog za zadovoljstvo da naš rad i sprovedena istraživanja ne pokazuju da se mnoge žrtve ustežu da se obrate policiji. Razlog za to su i strah za egzistenciju, ali nažalost i to što se žrtve često boje reakcije sredine, smatrajući da na neki način nanose sramotu i sebi i porodici. Verovatno postoji i otpor prema policijskoj proceduri koja podrazumeva uzimanje ličnih podataka, pa smo zbog svih tih razloga odlučili da u saradnji sa lokalnom samoupravom krenemo ka njima i pozovemo ih da progovore ako trpe nasilje, te da ga prijave ako za njega znaju jer u suprotnom postaju saučesnici – objasnio je Virijević.

punkt niške policije na pijaci Slavica Ćurčić: Kao da sam pričala sa komšijom, Foto: Telegraf

Lidija Todorović, oficir odeljenja policije zahvalila se opštini Palilula i komunalnom preduzeću „Tržnica“ na logističkoj podršci.

- Opština Palilula nam je ustupila video bim na kojem emitujemo film i poruke protiv nasilja u porodici kako bismo skrenuli pažnju na ono što ćemo raditi naredna tri meseca. Na ulazu u pijacu stoje policajci koji dele promotivni materijal, ali i razgovaraju sa građanima o svemu što ih interesuje u vezi nasilja u porodici. Planiramo da ovo radimo tri meseca, a moguće i duže ukoliko vreme dozvoli – objasnila je Todorović.

Aleksandar Ždrale je istakao da je opština Palilula pravo mesto za ovakav projekat s obzirom da na njenom području živi dosta pripadnika socijalno osetljivih kategorija koje su i najpodložnije nasilju u porodici.

punkt niške policije na pijaci Pozovi ili dođi, Foto: Telegraf

- Ovo nije prva akcija koju radimo sa policijom, a tiče se nasilja u porodici. Stavili smo sebi u zadatak da osvetlimo ovaj problem i ohrabrimo žrtve da o njemu progovore. U tom cilju organizovali smo i niz tribina i edukacija čiji je cilj prevencija nasilja u porodici – kazao je Ždrale.

Na području niške Policijske uprave 2017. godine registrovano je 350 slučajeva nasilja u porodici, prošle 359, a za prvih sedam meseci ove 131. Prošle godine izrečeno je 1.847 mera nasilnicima, a od početka ove 1100.

Ako ste žrtva nasilja u porodici ili znate nekog ko ga trpi, pozovite policiju na 192, ili na 0800 100600 ili na licencirani SOS telefon 0800350036.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA