≫ 

Na budućoj maturi đaci će moći da koriste i digitron: Evo šta će sve na njemu smeti da računaju

I to je reč o velikoj maturi koju će polagati srednjoškolci

  • 6
Testovi, ispit, polaganje, kalkulator Foto: Telegraf, pxhere.com

Srednjoškolci će na budućoj državnoj maturi smeti da koriste digitrone na ispitima iz matematike, fizike, hemije i biologije, ali samo obične i tipa "scientific", piše Danas.

U obaveštenju objavljenom na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja naveden je spisak dozvoljenih i nedozvoljenih funkcija kalkulatora, uz primere tipova takvih digitrona.

U uputstvu je navedeno i da će učenik na testu ili na posebnom papiru upisivati u predviđeno mesto tip kalkulatora koji upotrebljava na ispitu. Zasad je nejasno da li će, ko i na koji način kontrolisati da li digitron koji učenik koristi odgovara tipu koji je naveo na papiru.

To je samo jedna od dilema koju imaju dekani nekoliko beogradskih fakulteta sa kojima se razgovaralo u petak. Nadležni su precizirali da učenici na maturskom ispitu imaju pravo da koristite kalkulatore koji poseduju: eksponencijalnu funkciju (dugme 10 x), logaritamsku funkciju, trigonometrijske funkcije, eksponencijalne funkcije; podržan rad sa različitim brojnim sistemima (heksadecimalni, oktalni, binarni), kao i rad sa različitim merama za uglove (stepeni, radijani i gradijenti); druge funkcije koje su uobičajene na ovakvom tipu kalkulatora (zagrade, inverzna funkcija, apsolutna vrednost…); izvode i integrale (samo izračunavanje numeričke vrednosti); matrice i determinante (samo izračunavanje numeričke vrednosti).

S druge strane, nije dozvoljena upotreba kalkulatora koji poseduju bežično povezivanje sa drugim uređajima; memorijsku karticu, programibilnost, grafički prikaz funkcije, mogućnosti simboličkih izračunavanja (izvodi i neodređeni integrali) i druge funkcije koje su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa prethodno navedenim funkcijama kalkulatora. Na nekima fakultetima dozvoljavaju korišćenje digitrona.

Tako je na sajtu Fizičkog fakulteta u Beogradu navedeno da kandidati na prijemni ispit treba da ponesu i kalkulator "radi efikasnijeg rešavanja određenog tipa zadataka".

Ivan Gržetić, dekan Hemijskog fakulteta, kaže za Danas da su kalkulatori dozvoljeni, ali je zabranjeno da se na prijemnom mobilni telefoni koriste kao digitroni. Na pitanje da li se proverava tip digitrona, Gržetić kaže da "dežurni nastavnici i saradnici proveravaju kandidate po svakom osnovu za koji postoje pravila".

Bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miodrag Popović navodi da na prijemnom ispitu iz matematike na toj visokoškolskoj ustanovi nije dozvoljen digitron, niti je, kako kaže, potreban, jer "treba testirati logiku, a ne račun".

- Verujem da će biti zloupotreba, jer pitanje je da li će dežurni moći da kontrolišu vrste kalkulatora i koliko će im vremena za to trebati. Smatram da je bolje da se ne dozvoli korišćenje kalkulatora. U fizici im možda bude potreban, ali zadaci mogu da budu takvi da se lako računa, odnosno da se podese vrednosti da budu celi brojevi - kaže Popović.

Digitroni se ne upotrebljavaju ni na prijemnom ispitu na Biološkom fakultetu. Buduća državna matura treba da zameni prijemne ispite na visokoškolskim ustanovama od juna 2021. godine.

(Telegraf.rs/Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    11. avgust 2019 | 08:23

    Ovo nije dobro!!! Već se povećava broj učenika koji ne znaju ni tablicu množenja.. zašto podržavati trend nekorišćenja logike.? Šta, da se ne bojimo da će decu zaboleti mozak od razmišljanja.?! Sem toga, jasno je da bi bilo zloupotreba sa digitronima.

  • Svasta

    11. avgust 2019 | 09:23

    Pa samo Im fall digitron, glupost da jos dezurni gledaju tip digitrona, sve gore i gore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA