Kako je Tesla vaš kad vaša država tad nije ni postojala? Vukosavljević odbrusio hrvatskoj koleginici

Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da je Nikola Tesla hrvatski naučnik srpskog porekla

  • 47

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević danas je, reagujući na izjavu hrvatske koleginice Nine Obuljen Koržinek da je Nikola Tesla hrvatski naučnik srpskog porekla, odgovorio da pridev "hrvatski" neće Srbinu Nikoli Tesli oduzeti ništa od njegove večne slave, ali da takvu interpretaciju smatra "nelogičnom, istorijski neutemeljenom, detinjastom i proizvoljnom".

- U svom brzom i pomalo brzopletom odgovoru na saopštenje Ministarstva kulture i informisanja Srbije, ministarka Obuljen Koržinek povišenim tonom reaguje na jednostavne istorijske činjenice i javnosti nudi svoje, mada pretpostavljam i viđenje zvanične Hrvatske u vezi sa temom - navodi Vukosavljević u nastavku polemike o poreklu i nacionalnosti Nikole Tesle.

Nikola Tesla, naučnik Vukosavljević: Ministarka Obuljen Koržinek povišenim tonom reaguje na jednostavne istorijske činjenice i javnosti nudi svoje, Foto: Profimedia/Roger Viollet

OKRENITE SE ČINJENICAMA NE MITOVIMA

Vukosavljević kaže i da će izaći u susret predlogu hrvatske ministarke da se "okrene činjenicama, a ne mitovima", saopštilo je Ministarstvo kulture.

- Činjenice kažu sledeće: Nikola Tesla rođen je 1856. godine u selu Smiljan u Austrijskom carstvu, u okviru područja koje se zvalo "Vojna krajina" i koje je, skoro isključivo, bilo naseljeno Srbima. Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu. Dakle, jasno je šta je bio po nacionalnosti - ističe Vukosavljević dodajući da i Obuljen Koržinek to ne osporava.

- Ostaje da vidimo šta ministarka misli kada kaže da se "Hrvatska s poštovanjem seća jednog od SVOJIH najvećih izumitelja" - navodi Vukosavljević i pita:

- Kako je Srbin, rođen u Austrijskoj carevini, u okviru Vojne krajine, u vremenu kada od države Hrvatske nema ni nagoveštaja, zanimljivim pseudoistorijskim inženjeringom, postao "hrvatski izumitelj"?

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVET MORA SAZNATI

    11. avgust 2019 | 12:57

    Ovo je tipicna ustaska propaganda. Oni su uvek prisvajali sve sto ih moze popularizovati. Ako se ne varam pobili su najmuckije, najbrutalnije moguce 119 clanova porodice Tesla. Svet mora to znati. Svet mora saznati za ustaske zlocine. Sada sa socijalnim mrezama je bar lako. Na vama je da to uradite. To sto se u Hrvatskoj sada desava je samo deo ustaske ideologije koja je pobila skoro 2 miliona Srba. Najopasnija stvar je ta sto ustaska ideologija je promovisala svakakav oblik varvarizma. Komadanja, kasapljenja, przenja, pecenja, dranja itd. Poznato je i postoje dokazi kao i svedocenja da su ustasi cak jeli i ljude. Malu decu bi stavljali na razanj i jeli bi njihovo meso. Kad bi zrtve bilo kog pola i uzrasta prosli samo sa silovanjem to je bio razlog za slavlje. Radili su monstruozne stvari koje ni najbolesniji sadisticki mozak ne moze zamisliti. Zbog toga sadasnji kanibalizam, ksenofobija i rasizam koji vladaju hrvatskim drustvom mene ne zapanjuju. Poceli su da komadaju i turiste. Momak iz Francuske ostao je bez uva. Plasim se da je ovo samo pocetak. Potrebna je itna deustasizacija i denacifikacija Hrvatske kako bi se sprecili jos gori slucajevi kanibalizma. U riječkom naselju Gornja Vežica na dve lokacije ispisane su poruke: "U proljeće kad procvate vrba radit ćemo paprikaš od Srba", uz slovo "U" i "Ustaše Vežica". Znaci ne radi se samo o izolovanim slucajevima vec kanibalizam i pozivi za kanibalisticko ubijanje Srba su rasireni svuda po Hrvatskoj. Pokusaj kanibalistickog napada na mladica iz Francuske nije samo presedan.

  • Tt

    11. avgust 2019 | 15:39

    Pa ako citate hrvatske portale u vezi ove teme, videcete da su oni vrlo ponosni ,svojim hrvatskim" Teslom i negiraju cak i vezu sa srpstvom, Srpskom pravoslavnom crkvom i Srbijom..Verovatno vecina njihove omladine ne zna da su Tesline rodjake u Lici za vreme NDH pobile ustase i da bi i Nikola Tesla da je tada bio u Lici a ne u SAD zavrsio zaklan ( kao i vecina srpskog zivlja) u nekoj ustaskoj jami logora na Velebitu, Pagu, Jasenovcu, ... Bilo bi zanimljivo na toj izlozbi u Dohi organizovali nasu verziju price o NiikolivTesli sa posebnim osvrtom na stradanje porodice Tesla u Hrvatskoj tokom rata I njegovu i svetsku srecu sto je na vreme izbegao sa te teritorije u SAD.

  • FANTOM

    11. avgust 2019 | 14:25

    Boze kako se kome prohte on svojata Nikolu Teslu! Istina je da je rodjen 1856 godine u porodici pravoslavnog svestenika u Smiljanima i po narodnosti Srbin. Ali istina je i da su tada Smiljani bili na teritoriji Austrougarske pa mu je tako i u krstenom listu zapisano. Definitivno Nikola Tesla je Srpskog porekla rodjen u Smiljanu tadasnja Austrougarska a sadasnja teritorija Hrvatske. Njegovo obrazovanje trajalo je svo vreme u Austrougarskoj poput Gimnazije u Karlovcu 1870-73, Tehnicki univerzitet u Gracu 1875-78 , a zatim slede Karl-Frances Univerzitet u Gracu i Karlov Univerzitet u Pragu. I da ponovim rodjen u SMILJANU 1856 godine AUSTROUGARSKO CARSTVO ( VOJNA KRAJINA) A sto se tadasnja a i sadasnja teritorija nasla u sastavu Hrvatske najbolje da ne spominjemo jer su za to zasluzni Nikola Pasic i Aleksandar Karadjordjevic jer nisu hteli granicu na potezu Karlobag- Karlovac- Virovitica i tada bi Smiljani bili u sastavu Srbije ali oni hoce Makedoniju, Hrvatsku , Sloveniju i Jugoslaviju jer bi ove teritorije pripale Austrougarskoj i pitanje koja bi se to istorija danas citala. Americki predsednik Vilson nas ujedini a Klinton razjedini i u oba slucaja krvari Srpski narod . Zato dozvolite da kazem Nikola Tesla je gradjanin Sveta koji je svoj rad ostavio covecanstvu u amanet ali je po narodnosti Srbin pravoslavne vere ,ali mi imamo Rudjera Boskovica filozofa, astronoma, matematicara, fizicara pesnika i diplomatu takodje Srbina ( otac Srbin a majka Italijanka) ali katolicke veroispovesti pa se uopste ne otimamo sa Dubrovackom Republikom ( sada u Hrvatskoj) ili sa Italijom gde je tamo zivio , radio a i umro i tamo sahranjen. Dva Srbina a razlicite veroispovesti, ali bre SRBI!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA