• 78

Stari studenti neće dobiti još jednu šansu: Moraće da pređu na "bolonju" ako hoće da završe fakultet

Sasvim je izvesna odluka da će od 1. oktobra stari akademci morati da pređu na bolonjski sistem studiranja

  • 78

Stari studenti neće dobiti još jednu šansu da fakultete završe prema programu po kojem su ih upisali pre zvaničnog uvođenja "bolonje" 2005. godine, bio je izrčit u izjavi za "Politiku" ministar prosvete Mladen Šarčević.

Takođe, Odbor za obrazovanje Narodne skupštine neće održati sednicu posvećenu ovoj temi, ukoliko Ministarstvo prosvete ne pokrene pitanje još jednog produžetka roka za studiranje prema starom programu za akademce koji poseduju indekse bar deceniju i po. Ovo je za "Politiku" otkrio Muamer Zukorlić, predsednik pomenutog odbora.

To znači da je gotovo sasvim izvesna odluka da će od 1. oktobra i početka nove akademske godine stari akademci morati da pređu na bolonjski sistem studiranja i polažu razliku ispita ili se konačno pomire sa činjenicom da nikada neće dobiti akademsko zvanje.

Njih 3.000 koji su sredinom jula potpisali peticiju tražeći produžetak roka studiranja na neodređeno vreme ističu da se neće baš lako pomiriti sa ovom činjenicom. Muftija Zukorlić smatra da bi bilo moralno dozvoliti im da fakultet završe na način na koji su ga upisali, dok ministar Šarčević naglašava da više ne postoje "tehnički uslovi" da im se još jedanput produži rok konačno usvojen na Narodnoj skupštini poslednjih dana septembra prošle godine.

- Mora se već jednom preseći. Već sam im dvaput činio uslugu i pokretao pitanje produžetka roka. Nema šanse da sada to učinim. Ne zato što sam baksuz čovek, već jednostavno nema više uslova za studiranje po starim programima, jer nema više ni profesora koji će to gradivo da predaju i ispituju ih - kaže ministar.

(Telegraf.rs/Politika)

Komentari

  • Marko

    Ovo sve kao da je tendeciozno širenje dezinformacija u medijima iz ministarstva i rektorata! Konstantno nas omalovažavaju u medijima bez pravih argumenata! Pa ja sam lično polagao na FTN-u u NS jedan dvosemestralni ispit po starom program nakon odlaska profesora u penziju kod docenta (bivšeg asistenta na predmetu) koji je nakon odlaska profesora u penziju preuzeo i dvosemestralni po starom i jednosemestralni bolonjski predmet (skraćenu verziju ispita). Nikakav problem nije postojao, polagao sam u terminu zajedno sa Bolonjcima. Pa čak je i sam je docent nekada tokom studiranja polagao dvosemestralnu verzuju ispita po starom i bio na tom predmetu asistent, tako da nikakav problem nije bio da preuzme obe verzije ispita nakon odlaska profesora u penziju!

  • I posao i fakultet

    Preslaskom na bolonju dobijamo nove predmete koje treba i da odlusamo. To je neuklopivo sa poslovnim obavezama, osim ako nam ne organizuju nastavu vikendima. 2018/19 sam ispolagao velik broj ispita posle duze pauze, ali necu stici da diplomiram do 30.9. Bila bi velika steta da me pred samim ciljem vrate na kraj kolone.

  • Maya

    Kada su stari studenti upisivali fakultete tada bolonja nije ni postajala u Srbiji, tako da studije treba da završe po svom programu. To je njihovo pravo! Šta sa studentima koji imaju 1-2 ispita do kraja? A takvih je mnogo...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima