≫ 

Stari studenti neće dobiti još jednu šansu: Moraće da pređu na "bolonju" ako hoće da završe fakultet

Sasvim je izvesna odluka da će od 1. oktobra stari akademci morati da pređu na bolonjski sistem studiranja

  • 78

Stari studenti neće dobiti još jednu šansu da fakultete završe prema programu po kojem su ih upisali pre zvaničnog uvođenja "bolonje" 2005. godine, bio je izrčit u izjavi za "Politiku" ministar prosvete Mladen Šarčević.

Takođe, Odbor za obrazovanje Narodne skupštine neće održati sednicu posvećenu ovoj temi, ukoliko Ministarstvo prosvete ne pokrene pitanje još jednog produžetka roka za studiranje prema starom programu za akademce koji poseduju indekse bar deceniju i po. Ovo je za "Politiku" otkrio Muamer Zukorlić, predsednik pomenutog odbora.

To znači da je gotovo sasvim izvesna odluka da će od 1. oktobra i početka nove akademske godine stari akademci morati da pređu na bolonjski sistem studiranja i polažu razliku ispita ili se konačno pomire sa činjenicom da nikada neće dobiti akademsko zvanje.

Njih 3.000 koji su sredinom jula potpisali peticiju tražeći produžetak roka studiranja na neodređeno vreme ističu da se neće baš lako pomiriti sa ovom činjenicom. Muftija Zukorlić smatra da bi bilo moralno dozvoliti im da fakultet završe na način na koji su ga upisali, dok ministar Šarčević naglašava da više ne postoje "tehnički uslovi" da im se još jedanput produži rok konačno usvojen na Narodnoj skupštini poslednjih dana septembra prošle godine.

- Mora se već jednom preseći. Već sam im dvaput činio uslugu i pokretao pitanje produžetka roka. Nema šanse da sada to učinim. Ne zato što sam baksuz čovek, već jednostavno nema više uslova za studiranje po starim programima, jer nema više ni profesora koji će to gradivo da predaju i ispituju ih - kaže ministar.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balovic

    12. avgust 2019 | 10:46

    Neka stari Sarcevic podnese ostavku i baci diplomu, posto je i on zastareo, a na njegovo mesto dodje Bolonjac!

  • Cvetko Stanisavljević

    12. avgust 2019 | 09:50

    Pa dobro, onda možemo da sahranimo ustav. Stari studenti mogu da tuže fakultete i da dobiju oko 100 000 eura odstete kao sto je bio slučaj u Hrvackoj. Ako je država toliko bogata, onda ok. Sta ćesa bolonjom koja zabranjuje duže studiranje i prenošenje ispita? Da li je tu ispoštovana deklaracija? Ne.

  • Dragana

    12. avgust 2019 | 09:47

    Prestanite ogranicavati ljude koji sve sami placaju i ne dobijaju nista od drzave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA