• 21

Grobove sveštenika stavili pod vašarsku šatru. Prizor zgrozio sve u Guči: "Kakvo nepoštovanje"

Čitavi grobovi otaca koji su u ovoj crkvi najverovatnije služili tretirani su kao dekoracija vašara

  • 21

Fotografija šatre u porti crkve Svetog arhangela Gavrila u Guči ovih je dana popularnija od bilo koje slike sa Sabora trubača. No, povod nije pozitivan - na njoj se vidi kako cerada natkriljuje čak i grobove preminulih i tu sahranjenih sveštenika.

Stub za šatru poboden je između dva groba, dok cerada pod svoj hlad, ali i u prostor za veselje uvlači i nadgrobne ploče. Tako su se grobovi sveštenika najednom našli na području gde će sledećeg trena ljudi piti i đuskati tik do njih.

Da se program sabora održi ispred crkve nije ništa neobično. Od davnina su se vašari u našoj (i mnogim drugim hrišćanskim zemljama) odvijali ispred crkve, kao glavnom mestu okupljanja, sabora ljudi. Porta crkve bila je glavno mesto objedinjenja zajednice, te odluka da se deo programa ove muzičke manifestacije, po kojoj je Guča najpoznatija, svakako ima smisla.

Guča, 2019. Sabor Turubača, pijani posetioci

Sabor u Guči Foto: OzonPress

Ono što, smatraju mnogi stanovnici, ali i posetioci Sabora, nema smisla jeste razvlačenje šatre do samih njenih granica i nepoštovanje prema ljudima koji su tu celog života služili Bogu i selu, te u porti i počivaju.

- Ludilo i sramota, da čovek ne poveruje.

- Još plesačica da se popne i da igra i ekstra. Bože me sačuvaj!!!

- Mi smo totalno lud narod! Ko im je ovo dozvolio? - samo su neki od komentara i pitanja koje svi koji su videli fotografiju postavljaju.

A kako tvrdi predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović, dozvolu, tj. blagoslov dala je Eparhija žička.

Guča, 2019. Sabor Turubača, pijani posetioci

Sabor trubača u porti crkve Foto: OzonPress

Odlučili smo da se okrenemo tradiciji i vodili smo se mišlju da Sabor vratimo tamo gde je nastao, a to je crkvena porta. Po blagoslovu Episkopa žičkog, sklopili smo dogovor sa Crkvenom opštinom Guča o zakupu 1.000 kvadrata crkvene porte za potrebe održavanja programskog sadržaj Sabora na glavnoj bini - rekao je Dolović za lokalne medije.

Ono što nije razjašnjeno jeste da li su, kada su tražili blagoslov od Episkopa, naglasili da će iskoristiti svaki pedalj od tih 1.000 kvadrata, tj. da li u zakupljenu površinu obavezno spadaju i nadgrobne ploče. U opštini Lučani nisu se danas i juče javili na telefon.

Guča, 2019. Sabor Turubača, pijani posetioci

Sabor u Guči Foto: OzonPress

Kakav je stav Eparhije o ovom događaju, da li su znali da će se grobovi naći pod šatrom ili su, dajući blagoslov za održavanje festivala od koga ovaj kraj živi u porti crkve, podrazumevali osnovnu dozu poštovanja od organizatora, nismo uspeli da saznamo. Do objave ovog teksta predstavnici Eparhije žičke nisu odgovorili na naša pitanja.

Kada smo pozvali crkvu, upitali smo za tendu postavljenu tako da natkriljuje i grobove u porti crkve tokom trajanja Sabora, muška osoba koja se nije predstavila je uz mnogo zamuckivanja prvo rekla da je "to u toku postavljanja", a potom se "ispravio" rekavši da mu nije poznato o čemu pričamo, odmah potom je spustio slušalicu.

Portal Ozon press zabeležio je i druge fotografije sa tog događaja, koje pokazuju da su nepoštovanje prema mestu događanja pokazali ne samo oni koji su dali nalog da se stubovi tako pobodu, već i brojni posetioci. Oni, doduše, imaju nekakvo opravdanje -  Sabor trubača je i festival i oni su se kao na festivalu i ponašali.

VIDEO: U Guči veselje - trbušne plesačice, devojke po stolovima i raspevana atmosfera

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima