≫ 

Mazut pliva Ivanjicom: Cisterna je pukla, a gde niko ne zna, ogromna šteta po ceo kraj (VIDEO)

Nadležni apeluju na stanovnike Ivanjice da ne zalivaju bašte vodom iz reke i ne koriste svoje bunare

  • 7
mazut moravica Printskrin: Infoliga

U opštini Ivanjica proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja mazuta iz Specijalne bolnice za rehabilitaciju u reku Moravicu.Procenjuje se da je reč o rezervi od oko 70 tona mazuta koji je nedavno nabavljen za predstojeću sezonu grejanja.

Sve nadležne službe su na terenu, a količina mazuta preti da napravi ozbiljnu katastrofu, piše portal Infoliga.

- Mazut se izlio iz Centra za rehabilitaciju, tačnije sa Anemije. Ljudi tamo trenutno rade do saniranja havarije koja je nastala - rekao je Branko Raičević, opštinski komunalni inspektor.

U ovom trenu je najbitnije da se izlivanje nafte zaustavi što pre.

- Uopšte nismo mislili da je katastrofa ovolikih razmera. Trenutno je veoma rizično, a možda i pogubno, jeste količina mazuta i činjenica da je cisterna verovatno negde pukla. Nama je najbitnije da taj mazut više ne ide u reku, a on i dalje teče, jer ne postoji ventil. Ne postoji čak ni projektna dokumentacija kako je to urađeno, jer urađeno je pre 20 godina. Sve nadležne ekipe su na terenu - Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine.

Epidemiološke službe apeluju na građane da vodu iz Moravice ne koriste za zalivanje voća i povrća.

- Treba da budu oprezni i ako imaju bunare u svojim dvorištima. Postoji mogućnost da je mazut i tu prodro, tako da dok se ne utvrdi suprotno, tu vodu ne treba koristiti. Voda iz gradskog vodovoda i iz Prilika je sasvim odvojena i dobra za piće. Ovo je velika nesreća za Ivanjicu, pa čak i ceo region, jer ova voda se koristi i u Čačku - poručio je Milorad Dramićanin, načelnik higijensko-epidemiološke službe.

Kako dodaje, šteta po riblji fond u Moravici je napravljena.

VIDEO: Reka pliva u hemikalijama, a inspektori ne vide penu

(Telegraf.rs/Infoliga)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olivera

    14. avgust 2019 | 08:32

    Napredna Srbija svakoga dana u svakom pogledu napreduje! Sramota za narod da službe ne rade, sramota da nemate ni kome da se obratite!

  • Jovica

    14. avgust 2019 | 08:28

    Ekološka katastrofa koja je zadesila Ivanjicu je samo još jedan dokaz da sistem ne funkcioniše! Ovo ne piše opozicija već ja običan građanin. Zatrovasmo ovu našu lepu zemlju, pogledajte sami oko sebe kakva prljavština i đubre je oko nas! Nema nama pomoći jer da ima ne bi rekama plivao otpad!

  • Mirko

    14. avgust 2019 | 08:14

    Nismo dovoljno upropastili Srbiju pa sad i ovo! Gotovo je, nema nazad, za nekoliko godina mi našu zemlju nećemo imati. Tuga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA