Ognjen se bori sa rakom kostiju: Poslednja terapija je na 13. rođendan, a pola Srbije sprema poklon

Zbog njegove ljubavi prema knjigama, organizovana je i akcija prikupljanja kako bi dečaku bio izmamljen osmeh

  • 17
Ognjen Đorđević Foto: Privatna arhiva

Tinejdžeru Ognjenu Đorđeviću (13) je oktobra prošle godine dijagnostifikovan tumor kostiju. Da li je u trenutku kada su on i njegova porodica saznali tu šokantnu vest bilo teže njemu ili roditeljima, teško je reći, ali je ovaj pozitivni, hrabri borac pronašao je način da se bori sa opakom bolesti. Vreme provedeno na Institutu na onkologiju u Beogradu rešio je da popuni - čitanjem knjiga.

Njegova majka Vuka u razgovoru za Telegraf.rs navodi da je Ognjen zaista posebno dete, radoznalo i željno znanja, a da ga ni bolest nije sprečila da čita i nastavi da upoznaje svet oko sebe.

- Ognjena je negde aprila, maja počela da boli ruka, često se žalio, a mi smo najpre mislili da je u pitanju upala mišića. Ipak, posle nekoliko analiza, ustanovljeno je da boluje od raka. Ne znam kome je bilo teže, mislim da mu je najgore bilo kada je ušao na to odeljenje sa decom koja su bleda i nemaju kosu. Ipak, ja sam se trudila da ostanem pozitivna i to prenesem na njega - priča dečakova majka sa srećom u glasu jer Ognjen uskoro završava sa poslednjom terapijom.

Ognjen Đorđević Foto: Privatna arhiva

To će mu, najverovatnije, biti i jedan od najlepših poklona za 13. rođendan koji proslavlja 13. septembra. Poslednja Ognjenova terapija poklapa se sa datumom njegovog rođenja.

- Moram da spomenem doktorku Ivanu Bekić, ona je divan lekar, dobar čovek i naša velika moralna podrška na dečijoj onkologiji - kaže Ogijeva mama.

Vuka ističe da njen sin voli da čita sve, a najviše tinejdžerske romane koje su duhoviti i zabavni. Ipak, to je samo deo literature koja Ognjena zanima. Ovaj bistri dečkić već sad kupuje udžbenike iz biologije za prvi razred srednje škole, u želji da jednog dana bude medicinski radnik.

- Ljubav prema čitanju je nasledio od mene, uzmem knjigu, pa mu kažem "Ogi, hoćemo zajedno da čitamo?" - priča Vuka.

"SKUPLJAM KNJIGE ZA BOLESNOG DEČAKA"

Pošto je saznala da toliko voli da čita, Jovana Milić, Vukina prijateljica, a ujedno i Ogijeva sestra, koja radi na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" pokrenula je akciju prikupljanja knjiga za dečaka.

Ognjen Đorđević Ognjen je stalno okružen knjigama, Foto: Privatna arhiva

- Jedno vreme je dolazio kod nas na preglede, primetila sam da je karton iz biblioteke na Ognjenovo ime skroz popunjen. Tada sam videla koliko voli da čita, što je za jednog 13-godišnjeg dečaka fascinantno. Na toj pauzi između terapija koja traje oko 20 dana, on nekoliko puta ode u biblioteku - objašnjava Jovana za Telegraf.rs.

Zbog toga je objavila "oglas" na društvenoj mreži Fejsbuk koji je glasio:

"Sakupljam tinejdžerske knjige za jednog bolesnog dečaka koji obožava da čita. On ima 13 godina. Ko želi da pomogne, ima neke koje mu nisu potrebne, neka nas se sete. Hvala".

Ognjen Đorđević, Jelena Milić Foto: Facebook/Jovana Milić

Milićeva kaže i da se konačno dugački ciklus terapija koje je Ogi primao približio kraju.

- Sve knjige su kod mene još uvek, neke imaju i posvetu. Baš sam umela nekad da zaplačem kada mi stigne pošta od sasvim nepoznate osobe koju nikada neću videti sa zaista iskrenim željama - kaže Jovana srećna što će uskoro ostvariti svoj cilj, a to je da izmami osmeh na lice jednom trinaestogodišnjaku koji je, uprkos bolesti, uspeo da završi školsku godinu sa odličnim uspehom.

(Dragana Simić/d.simic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. avgust 2019 | 20:21

    TO JE BIO POKLON OD NATO ALIJANSE ZA SRPSKU DECU !!! U SRBIJI VLADA EPIDEMIJA KARCINOMA I U SVAKOM MESTU SRBIJE SMRTOVNICE SE LEPE JEDNA PREKO DRUGE!!! APOKALIPSA!!! SRBIJA IZUMIRE!!!

  • Sloba

    15. avgust 2019 | 20:37

    Hrabro Ognjene i ti i tvoja porodica, samo napred!! Mlad si ti pobedićeš!!!

  • Slatka

    15. avgust 2019 | 20:22

    Dragi Ognjene, Sve najbolje u zivotu i Srecan Rodjendan!!! Svi znamo nekoga ko se borio ili bori sa bolescu. Samo napred, ljubim te...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA