≫ 

Silni milioni su dati da se srede objekti u Pančevu - sve je samo započeto

Investicije u ovom vojvođanskom gradu odlažu se, kasne, a od nekih se i odustalo, piše Politika

  • 2
Evangleistička crkva u Pančevu

Printskrin: Youtube

Raport stanja investicija u Pančevu bi u najkraćem glasio: nešto započeto pa zapelo, ponešto u kašnjenju i na čekanju i nekoliko odustajanja i prestrojavanja u hodu, piše "Politika".

U pančevačkoj fascikli "probijeni rokovi" najupečatljivije mesto zauzima infrastrukturni objekat javne namene - javni gradski toalet od 70 kvadrata čije je renoviranje vredno više od 20 miliona dinara, a završetak je bio oročen na 20. jul. Ipak, radnici su još na gradilištu.

Međutim, radnika nema na skelama oko monumentalnog zvonika Preobraženskog hrama u Gornjoj varoši, koji je u rekonstrukciji od prošle zime. Na istom spisku je i zdanje Zavoda za javno zdravlje, čija izgradnja traje bezmalo deceniju, a novi završetak, najavljen do kraja ove godine, opet je odložen za naredno kalendarsko leto.

Sudbina "ni započeto" zadesila je renesansu vremešne zgrade pančevačkog Narodnog muzeja iz 1883. godine, čija sanacija i rekonstrukcija su takođe pompezno najavljene prošle godine.

Rečeno je tada da će, zbog epiteta "velikog zalogaja", ovaj posao teći u 4 faze u naredne 3 godine, ali "težina" projekta od 320 miliona dinara - prema obrazloženju za odlaganje koje je pristiglo od republičke vlade u pokrajine - predstavlja glavnu prepreku, pa je početak radova prebačen za sledeću godinu.

Na spisku "da se spreme" su sveže najavljivano kompletno uređenje Potamišja i gradskog keja, koji nije video radove od kada je pognut sedamdesetih godina minulog veka. Biće tu, prema rečima gradskih upravitelja, sportsko-rekreativno centar, mesta i za montažne ugostiteljske objekte, još dečijih igrališta, novih peščanih i biciklističkih staza...

Dok je nešto dalje od same obale Tamiša, rezervisan prostor dvojake namene - leti za skejt park, a zimi za klizalište. Ovaj zamašan zahvat bi trebalo da započne koncem godine, dok u međuvremenu traje kompletiranje tehničke dokumentacije.

Na istoj listi je i Evangelistička crkva u Pančevu. Zaštitna ograda je bila postavljena pa skinuta, a sada bi trebalo da bude vraćena oko reprezentativnog gotskog zdanja podignutog početkom prošlog veka, koje odlukom Vlade Srbije od pre neki dan država štiti kao spomenik kulture.

Posle mnogo godina dijagnoze da je pretesan za odlaganje građe, Istorijski arhiv u Pančevu bi, takođe u narednoj godini, trebalo da proširi kapacitet, i to izgradnjom montažnog objekta u dvorištu u koji bi bile preseljene kancelarije ove ustanove kulture regionalnog opsega.

Pod stavkom "odustajanje" niže se svojevremeno nekoliko željenih investicija. Bar za sada, prema odluci gradskih otaca, neće se graditi ciklo-motel na potezu naselja Strelište, neusaglašen s planskom dokumentacijom, niti će biti rekonstruisan, još iz doba banatske vojne granice, stari industrijski objekat Crvenog magacina površine 7.000 kvadrata. Razlog - posao treba upodobiti s novom zakonskom regulativom, pa i preispitati aktuelnost prvobitne ideje da se u njega usele poslenici kulture, objašnjenje je iz Gradske uprave, odakle stiže i poruka da je novi kurs pančevačkih investicija - lokalna putna infrastruktura.

Prema obrascu javno-privatnog partnerstva, sveže obelodanjeni plan je da je u naredne dve godine bude izgrađeno 65 kilometara saobraćajnica duž grada i okolnih naselja, vrednih 5 milijardi dinara. Zamena prioriteta objašnjena je sve većim prisustvom stranih investitora na ovom terenu i borbom za bolju konkurentnost grada za dolazak novih ulagača, ali i podizanje lokalne privrede i, uopšte, poboljšanje životnog ambijenta za sve građane.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    15. avgust 2019 | 10:43

    Nema ko vise da radi. Svi koji vrede otisli na baustel :)

  • Milan

    15. avgust 2019 | 22:31

    U Pancevu je problem jako veliki nasa Srpska birokratija!!! Nista pravno imovinski nije reseno, i to je strasan problem! Meni subizdali lokacijeske uslove za gradnju kuce, a onda kasnije rekli da nemam ulici! Dok u ulici postoji 30 kuca i ima sva infrastruktura potrebna za jednu ulicu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA