• 3

Novak (10) je najmlađi buregdžija u Srbiji, a burek njegove porodice je u trci za Ginisa (VIDEO)

Novakov talenat prepoznali su stariji i iskusniji pekari, pa ne čudi što je ovaj mladi buregdžija dobio poziv da učestvuje na nadaleko poznatoj gastro-manifestaciji "Dani bureka"

  • 3

Jedna od prvih asocijacija na niški kraj je burek, koji se u ovom gradu pravi od daleke 1498. godine. Najbolje buregdžije svoje specijalitete prave upravo ovde, a i najmlađi majstor za burek u Srbiji je iz ovog kraja. Desetogodišnji Novak Stevanović iz Malošišta u opštini Doljevac, vrhunski je buregdžija, čije se umeće, bez preterivanja, može porediti sa mnogo starijim i iskusnijim pekarima. Tome u prilog svedoči i podatak da će Novak svoj talenat pokazati i na niškim "Danima bureka", koji traju do nedelje, 18. avgusta, piše Radio Koprijan.

Želju da se posveti ovom zanatu pokazao je još kao četvorogodišnjak, a da je ta želja povezana sa vrhunskim umećem pokazalo se vrlo brzo. Dok su njegovi vršnjaci igrali uobičajene dečje igre, Novakova omiljena zabava bila je da neumorno u porodičnoj pekari razvlači i vrti testo. Sve recepte ima u malom prstu, a nije mu strano ni isprobavanje nekih novih ideja. Sada, šest godina kasnije, već je pravi majstor. Odlično sprema sve vrste pita, peciva, ali najviše voli da pravi, kaže u izjavi Radio Koprijanu, burek.

Svoje slobodno vreme uglavnom koristi za usavršavanje pekarskog zanata, ali tokom školske godine ne zapostavlja ni obrazovanje, iako je odluku, kako ističe, o budućem zanimanju, odavno doneo. Planira da kada odraste pekarski zanat postane njegovo zanimanje. Time će, ističe, ujedno i nastavi porodičnu tradiciju, s obzirom na to da se nekoliko generacija porodice Stevanović bavi upravo ovim poslom.

buregdžija Novak Stevanović

Novak Stevanović na "radnom mestu", Printksin: Youtube/ Radio Koprijan Doljevac

BIĆE NA "DANIMA BUREKA", ALI VAN TAKMIČARSKOG PROGRAMA

Novakov talenat prepoznali su stariji i iskusniji pekari, te ne čudi što je ovaj vrhunski mladi buregdžija dobio poziv da učestvuje na nadaleko poznatoj gastro-manifestaciji "Dani bureka", koja svake godine u ovo vreme privuče veliki broj ljubitelja dobrog zalogaja ne samo iz naše zemlje, već i regiona. Novak će u subotu, 17. avgusta od 21 čas nastupati van takmičarskog programa, ali zajedno sa vrhunskim buregdžijama koji će se nadmetati za titulu najboljeg.

Novak, inače ima dvojicu starije braće koji, kako kaže, nisu zainteresovani za pekarski zanat, ali kada se pogleda umeće najmlađeg buregdžije u Srbiji, bojazni za višegeneracijski porodični posao svakako nema.

Inače, i najveći burek na svetu koji će danas biti napravljen na "Danima bureka" i to sa čvarcima, biće ispečen upravo u pekari porodice Stevanović u Malošištu, a svi koji posete ovo dešavanje u Nišu moći će da ga probaju. Tako je bilo i ranijih godina, kaže Novakov otac Dejan. Podsetimo, na prošlogodišnjoj manifestaciji prečnik ispečenog bureka bio je dva metra, a težina 180 kilograma. Cilj je da se na svakoj novoj manifestaciji nadmaši važeći rekord.

Kako stvari sada stoje, nije nemoguće, da za koju godinu, najveći burek na svetu, napravi upravo najmlađi buregdžija u Srbiji.

Pogledajte video Radio Koprijana:

(Telegraf.rs / Izvor: koprijanradio.com)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima