"Kada prva žena pobedi na sudu i ostale će ustati!" Marija Lukić se ne predaje, ima poruku za Jutku

Ekskluzivno: Suđenja se odlažu, a zbog silnih neregularnosti ceo proces premešten je iz Brusa u Kruševac

Marija Lukić veliki intervju

Foto: Privatna arhiva

Marija Lukić, žena koja tvrdi da je trpela seksualno uznemiravanje od nekadašnjeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke i prva se odvažila da javno progovori o svemu što je prošla za vreme dok je bila zaposlena u njegovom kabinetu, još čeka pravdu, ali u nju i dalje veruje.

Suđenja se odlažu, a zbog silnih neregularnosti ceo proces premešten je iz Brusa u Kruševac. I taman kada je trebalo da se ove nedelje održi ročište, ono je odloženo - jer Jutka nije poveo nijednog advokata sa sobom.

Marija i dalje živi u Brusu, maloj sredini gde se sve čuje i sve zna i gde lokalni moćnici povezani sa Jutkom drže sve pod kontrolom.

Milutin Jeličić, predsednik Opštine Brus

Milutin Jeličić, Printskrin: Youtube/RTV Krusevac

Ipak, ne posustaje i ne odustaje, uprkos pretnjama koje, kako tvrdi, i dalje dobija. Nada se da će njena borba ohrabriti i mnoge žene širom Srbije da se suprotstave seksualnim predatorima.

  • Prvo ročište Jutki, koje je bilo zakazano u Kruševcu je odloženo. Kako se osećate tim povodom, s obzirom na to da je i u Brusu suđenje više puta odlagano i da su ga pratile neregularnosti?
  •  

 

Empirijski gledano, trebalo bi da budem zabrinuta, kako zbog prethodnih neregularnosti, tako i zbog činjenice da je Jeličić u politici dugi niz godina, da je činio razne ustupke raznim ljudima koristeći svoj položaj, kao i zbog njegovog isticanja da je u prijateljskim odnosima sa Batom Gašićem i da će ga isti zaštititi. Ipak, želim da verujem u integritet novog sudije. Nadam se da neće podleći pritiscima iako znam da ih ima.

  • Verujete li da će suđenje u Kruševcu biti pravično?
  •  

 

Ne mogu sa sigurnošću da kažem, ali se zaista nadam da će postupajući sudija suditi po zakonu, kao i da neće dozvoliti da bilo ko urušava njegov kredibilitet i inetgritet.

  • Ko sve od oštećenih žena, osim Vas, treba da svedoči u ovom procesu?
  •  

 

S obzirom na to da suđenje, tehnički, kreće od početka, izvesno je da će biti izmena u navdenim izabranim svedocima. Ne bih da otkrivam identitet ostalih svedoka, po internom dogovoru, jer ne želim da budu izloženi pritisku.

Marija Lukić Brus

Solidarnost: Foto: Mateja Beljan

  • Bilo je još žena koje su bile spremne da svedoče kao žrtve seksualnog uznemiravanja, ali osim Snežane Bojić nisu toliko poznate javnosti. Da li su danas one hrabrije ili su, naprotiv, još uplašenije?
  •  

 

Osim Snežane i mene, javno su govorile i Daniela Vukajlović, kao i Sandra Milanović. Nije isključeno da će ubrzo izaći javno još žena, ali verujem da će generalno, u celoj Srbiji, žene biti ohrabrene da govore tek kada makar jedna žena dođe do pozitivnog sudskog epiloga. Veliki broj žena trpi nasilje, ali zbog stigmatizacije okoline, bojazni od osvete i traljavih sudskih postupaka odlučuju da ćute.

  • U maloj sredini i u situaciji kada su pritisci toliki da je posustao čak i sud, vi i dalje čekate pravdu. Kako izgleda danas Vaš život i život Vaše porodice u Brusu?
  •  

 

Marija Lukić

Foto: Privatna arhiva

Trudim se da sve to ne utiče na moju porodicu, čuvam svoj mir i svoju tvrđavu. Ono što je nezgodno je to što ne radim. Javna preduzeća su praktično nemoguća misija, a privatna preduzeća iz straha da će im Jeličić slati inspekcije u cilju da im oteža poslovanje takođe ne žele da ulaze u problem. Međutim, to me ne demotiviše. Imam 10 godina radnog iskustva, diplomirani sam ekonomista, to mi ne može oduzeti, a posao ću pronaći.

  • Sa kojim pretnjama ste se suočavali u poslednjih nekoliko meseci? Da li su Jutka i njegovi saradnici i dalje odlučni u tome da vas slome pritiscima?
  •  

 

Naravno. Bilo je tu svega, od pretnji batinama, smrću, silovanjem do "naletanja" na mene autom na pešačkom prelazu. Oprezna jesam, sve prijavljujem, ali mislim da su svesni toga da bi tako nešto dovelo do građanskg rata, doslovno.

Brus

Foto: Mateja Beljan

  • Kako ocenjujete politički život u opštini, nakon Jutkinog formalnog povlačenja sa čela opštine?
  •  

 

Apsolutno bez promene. Još je on "gospodar lutaka", istih koje je postavio ili zaposlio. Zakon se gotovo svakodnevno krši. Primera radi, predsednik skupštine, Miroslav Panić, je na sednici SO Brus više puta prekršio poslovnik o radu. Isti je i priznao da krši poslovnik, kao i Statut. SO već godinu dana broji 28 umesto 29 odbornika, iako je to protivno zakonu, ali po Jeličićevoj direktivi, SO ne vraća mandat Aranđelu Stojkoviću, iako mu je sud već isti dodelio. SO ne reaguje.

  • Koliku podršku imate u vašoj zajednici, ali i Srbiji uopšte? Kako komentarišete to što je vaša priča dospela čak i u strane medije?
  •  

 

Jako sam zadovoljna podrškom, zaista mi deluje nestvarno. Mnogo žena, muškaraca,  nevladinih organizacija, kao i javnih ličnosti su me javno podržali i zaista mi jako puno znači. Najveći strani mediji su pisali o tome, intervjuisali me, tako da imam i inostranu podršku. Ljudima koji žive u zemljama Zapadne Evrope, posebno Amerike je neverovatno nereagovanje naših institucija na ovakve stvari.

  • Kako izgledaju trenuci kada se sa Jutkom susrećete u hodnicima sudova? Kako se on i njegovi saradnici ophode prema Vama?
  •  

 

Trudim se da ignorišem sva dobacivanja, iako se od istih ne uzdržava čak ni u sudu. Njegovi saradnici, takođe. Imali ste prilike i da vidite jer nisu prezali ni od guranja, udaranja, žvizdanja i iznošenja laži. Sa tim ljudima nisam imala nikakav kontakt ranije, ali on je taj koji širi nepotreban animozitet. 

  • Ovaj sudski proces jednom će biti završen i epilog će biti nekakva pravosnažna presuda. U situaciji dok ste još u sudnici i imate priliku da kažete još jednu rečenicu, o svemu, šta biste poručili Milutinu Jeličiću, nezavisno od ishoda presude?
  •  

 

Hvala mu na svim odvratnim stvarima koje mi je priredio jer me je učinio jakom ženom. Nije me slomio, naprotiv. Nije mirno more napravilo dobrog mornara... A njemu Bog neka sudi, ja neću.

VIDEO Pogledajte ekskluzivni intervju koji je pre nekoliko meseci za Telegraf.rs dao muž Marije Lukić.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    18. avgust 2019 | 10:50

    Jos jedna koja je dala povoda i onda to hoce da naplati..

  • Ja

    18. avgust 2019 | 10:59

    Ženo, manje šminke na poslu, cipkastih čarapa, selfija sa cvikerima, i nemaš problema. To važi i za ostale žene. Prvo izazivate a posle kuku majko.

  • Ana

    18. avgust 2019 | 13:14

    Odakle ovoj zeni pare da placa najboljeg advokata..I bas tolike poruke aman ..pa sama je dozvolila sve to..posle jedne poruke mogla je da mu razbije nos sta je cekala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA