≫ 

Preobrazi se i gora i voda: Slavimo Preobraženje Gospodnje, dan kada je Hrist pokazao svoju slavu

Preobraženje je posvećeno trenutku kada se Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost

  • 11

Preobraženje Gospodnje je jedan je od osam velikih Hristovih praznika, kada se, po predanju, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

Taj događaj je u Jevanđelju prikazan ovako:

Treće godine Svoje propovedi na zemlji Gospod Isus je češće govorio učenicima Svojim o bliskom stradanju Svome, no ujedno i o slavi Svojoj posle stradanja na krstu. Da ne bi predstojeće stradanje Njegovo sasvim raslabilo učenike te da ne bi otpali od Njega, On Premudri, htede im pre stradanja pokazati delimično slavu Svoju božansku. Zato uzevši sobom Petra, Jakova i Jovana iziđe s njima noću na goru Tavor, i tu se preobrazi pred njima.

I zasja se lice njegovo kao sunce a haljine njegove postaše svijetle kao sneg. I pojaviše se pokraj Njega Mojsej i Ilija, veliki starozavetni proroci. I videše učenici i udiviše se. I reče Petar:

- Gospode, dobro nam je ovde biti; ako hoćeš da načinimo ovde tri kolibe: Tebi jednu, a Mojsiju jednu, a jednu Iliji.

Preobraženje Preobraženje Gospodnje Foto: Wikipedia/Jastrow

No dok još Petar govoraše, udaljiše se Mojsej i Ilija, i sjajan oblak okruži Gospoda i učenike, i dođe glas iz oblaka: "Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji; njega poslušajte."

Čuvši ovaj glas učenici padoše ničice na zemlju kao mrtvi i ostaše tako ležeći u strahu dokle im Gospod ne priđe i ne reče im: ustanite i ne bojte se (Mat. 17).

Sveti Jefrem Sirijski objasnio je značaj ovog događaja:

- Zašto je Gospod uzeo samo trojicu učenika na Tavor a ne sve? Jer Juda ne beše dostojan da vidi božansku slavu Učitelja, koga će on izdati, a njega samog Gospod nije hteo da ostavi pod gorom, da ne bi time izdajnik pravdao svoje izdajstvo.

- Zašto se preobrazi na gori, a ne u dolini. Da bi nas naučio dvema vrlinama: trudoljublju i bogomisliju. Jer penjanje na visinu zahteva trud, a visina predstavlja visinu misli naših, t.j. bogomislije.

- Zašto se preobrazi noću? Jer je noć podesnija za molitvu i bogomislije nego dan, i jer noć zakriva tamom svu zemaljsku krasotu a otkriva krasotu zvezdanog neba.

- Zašto se pojaviše Mojsej i Ilija? Da se razbije zabluda jevrejska, kao da je Hristos neki od proroka, Ilija, Jeremija ili neki drugi - zato se On javlja kao Car nad prorocima, i zato se Mojsej i Ilija javljaju kao sluge Njegove. Dotle je Gospod mnogo puta pokazao učenicima božansku moć Svoju, a na Tavoru im je pokazao božansku prirodu Svoju. To viđenje Božanstva Njegovog i slišanje nebeskog svedočanstva o Njemu kao Sinu Božjem trebalo je da posluži učenicima u dane stradanja Gospodnjeg na ukrepljenje nepokolebljive vere u Njega i Njegovu krajnju pobedu.

30 HRAMOVA POSVEĆENO OVOM PRAZNIKU

U Srbiji je 30 hramova posvećeno Preobraženju.

Preobraženje pada u Gospojinskom postu i to je jedini dan kada je dozvoljeno jesti ribu, osim, naravno same Velike Gospojine (28. avgust).

NARODNA VEROVANJA

Kao i za svaki praznik, mnoga lokalna i paganska verovanja narod je spojio sa hrišćanskim praznikom, iako nisu povezana sa predanjem. Tako se u nekim delovima Srbije na Preobraženje gleda u nebo, očekujući da se ono tri puta preobrazi. Taj dan ne valja spavati preko dana, kako se ne bi "preobrazili" u spavalicu.  Nije dobro ni da neko plače, a ni da ljudi ceo dan provedu u kafani - da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće. U Gruži su na Preobraženje žene deci vezivale crvenim koncem paricu oko vrata ili na kapu kačile desnu šapu od krtice - da ih od uroka čuvaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA