≫ 

Najcitiraniji profesor "kriv" za pad BU na Šangajskoj listi: Zašto radi u Saudijskoj Arabiji?

Profesor Stojan Radenović zadatke rešava u podrumu, jer u stanu nema mesta za radnu sobu

  • 9

Mentalna lenjost naših akademika i univerzitetskih profesora koji vrlo malo objavljuju i među kojima nema nijedan visokocitiran jedan je od ključnih razloga što je Univerzitet u Beogradu pao za sto mesta na Šangajskoj listi.

Ovo je za Novosti rekao čuveni matematičar Stojan Radenović, koji se godinama nalazi među 100 najcitiranijih naučnika na svetu u oblasti matematike, što je drugi po važnosti kriterijum, odmah iza Nobelove nagrade i Fildsove medalje, za određivanje plasmana nekog univerziteta na Šangajskoj listi.

Visoka citiranost profesora Radenovića bila je jedan od razloga što je Beogradski univerzitet 2016. i 2017. bio među 300 najboljih u svetu. Prošle godine plasirao se među 400, a ove pao za još sto mesta i zadržao se između 400. i 500. pozicije.

Danas, profesor Radenović, međutim, "pripada" Univerzitetu kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji koji ga je angažovao, pa njegovi radovi dižu rejting ove ustanove. Na pitanje zašto je "prešao" na Univerzitet u Saudijskoj Arabiji, on je rekao da su posredi egzistencijalni razlozi.

- Ja sam u penziji. Primanja su mi vrlo slaba, porodica mi nije situirana, žena i ćerka ne rade. U Saudijskoj Arabiji mi daju nešto novca, a Beogradski univerzitet nije mogao ni laptop da mi kupi - kaže Radenović.

Ovaj skromni, penzionisani profesor Mašinskog fakulteta, zadatke rešava u podrumu zgrade u kojoj živi, jer u stanu nema prostora za radnu sobu. Da je novac jedan od razloga za slabiji plasman na Šangajskoj listi smatra prorektor za nastavu univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat, koji sportskim rečnikom objašnjava problem:

- Klubovi koji imaju mnogo novca dovode najbolje sportiste, pa tako rade i univerziteti sa naučnicima. I naš univerzitet bi uz podršku države mogao da se plasira među prvih 200. Ali, da bismo napredovali više od toga, potreban je ogroman novac koji Srbija nema - navodi.

Profesor Radenović, međutim, smatra da trenutni plasaman BU nije loš, ali da je problem što profesori "ne rade ništa, iako primaju dobre plate".

- Da bi se univerzitet podigao na listi, profesori moraju mnogo više da rade. Njihova mentalna lenjost je veliki problem - kaže Radenović.

NOVAC VAŽAN

Da je novac veoma važan smatra i Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji navodi da druge države imaju posebne budžete za dovođenje vrhunskih istraživača.

Tako je, kaže on, Univerzitet kralja Sauda u Saudijskoj Arabiji, osim profesora Redenovića, uspeo da dovede dvadesetak uticajnijih naučnika iz Poljske, Italije, Kine... i zahvaljujući njima ove godine taj univerzitet se našao među 200 najboljih na Šangajskoj listi.

I Popović i Bulat smatraju da je plasman među 500 najboljih dobar, s obzirom na budžet za nauku i obrazovanje.

VIDEO: Ergić o obrazovanju i školi: Detetu okolina nameće šta da radi:

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    20. avgust 2019 | 12:36

    Važno je da se ulaže u rijaliti programe i da rijaliti "zvezde" budu dobro plaćene i da imaju velike honorare. Dokle više sa ovim primitivizmom, nemoralon i nasiljem koji se prikazuje .

  • Urke

    20. avgust 2019 | 13:29

    Ali je zato plata guvernerke i njenih saradnika u NBS, onih u NIS-u, menadžerima u trgovinskim firmama "solidna" da se obezbedi mirna starost.

  • Jeretik

    20. avgust 2019 | 12:52

    Potreban je ogroman novac koji država nema. Tabaković 5000 evra, znači da ipak ima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA