≫ 

Veličanstveni snimci sa vrha Svete gore: U ovakvim kadrovima do sad nismo mogli da uživamo (VIDEO)

Atos je sedište 20 pravoslavnih manastira, a pristup ženama je strogo zabranjen

  • 4
Sveta gora, Atos Foto: Printskrin Svetogorac IC XC Nika

Jedan od najvažnijih centara pravoslavlja na svetu je Sveta Gora. Nalazi se na poluostrvu Halkidiki na severu Grčke, tačnije na najistočnijem od tri poluostrva Halkidikija - Atosu (što na srpskom znači "Sveta gora").

Atos je sedište 20 pravoslavnih manastira i čini autonomnu državu pod grčkim suverenitetom. Samo je monasima dozvoljeno da žive na Svetoj gori, a trenutno na njoj živi oko 2.000 monaha.

Ženama je pristup poluostrvu potpuno zabranjen. Čak su i ženke domaćih životinja zabranjene (s izuzetkom, kažu, mačaka i kokošaka koje legu jaja od čijih žumanaca se prave boje koje se koriste u ikonopisanju). Međutim, za vreme Grčkog građanskog rata, Atos je pružao utočište izbeglicama, među kojima su bile žene i devojčice.

Po predanju, Presveta Bogorodica je putujući brodom na Kipar zbog nevremena pristala na Atos. Mnogobožačko stanovništvo je prihvatilo njenu propoved i čuda koja je činila. Tada su Atonci dobili svoje prvo krštenje. Od tada pa do danas, Presveta Bogorodica je Zastupnica i Igumanija cele Svete Gore, a Sveta Gora se naziva još i "Vrt Presvete Bogorodice".

Sveta gora Printskrin: Youtube Televizija Hram

Manastiri Svete gore su nekoliko puta bili pogođeni požarima, u avgustu 1990. i martu 2004, kada je vatra progutala veliki deo srpskog manastira, Hilandar. Zbog usamljenih lokacija manastira, često na brdima, i zbog nemogućnosti pružanja adekvatne protivpožarne zaštite, štete koje su izazvali požari su često vrlo velike.

Pravoslavni partrijarh Aleksandrije, Petar VII, zajedno sa 16 osoba, poginuo je kad se helikopter srušio u Egejsko more na putu za Svetu goru.

Do sada su sa Svete gore objavljivane fotografije, ali vrlo retko sa njenog vrha. Danas, međutim, možete pogledati i video napravljen dronom. Veličanstveni snimci prikazuju vrh Atosa kako se uzdiže iznad oblaka.

Pogledajte video ispod:

VIDEO: Kako izgleda Hilandar iznutra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    21. avgust 2019 | 12:14

    Dajte video

  • Dusan

    21. avgust 2019 | 14:55

    Savrsenstvo...Hvala za video...

  • SVETA GORA

    21. avgust 2019 | 14:39

    Ja uvek kazem, Sveta Gora se barem jednom u zivotu mora posetiti. Sveta Gora za pravoslavce je ono sto je Meka za muslimane. Mora se posetiti. Ali to je jedno od mesta koje i svi hriscani bez obzira da li su katolici ili pravoslavni moraju posetiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA