Održan protest zbog smrti trudnice: Kruševljani uplakani poručili "Pravda za Tamaru Milić" (FOTO)

Glavna tema je bio tv. Tamarin zakon koji bi, prema mišljenju organizatora skupa, trebalo da zaštiti trudnice i omogući im kvalitetnije i humanije lečenje

  • 4
Protest Pravda za Tamaru Milić Foto: Privatna arhiva

U Kruševcu se danas održao protest “Pravda za Tamaru – Sačuvajmo sve trudnice i bebe” u organizaciji prijatelja i porodice Tamare Milić (23) , mlade trudnice koja je preminula 1. avgusta u niškom Kliničkom centru, u sedmom mesecu trudnoće, nakon što je u Opštoj bolnici Kruševac dobila sepsu. 

Protestni skup počeo je u 17 sati ispred Doma sindikata, a na njemu se okupilo oko stotinak građana.

- Povod našeg okupljanja je nemio i nadam se da će ovo biti poslednji takav slučaj. Ovim protestima ne možemo vratiti Tamaru ali ćemo se potruditi da se njen slučaj ne ponovi, da sačuvamo sve buduće trudnice i bebe -rekla je za Telegraf Jelena Ilić, organizatorka protesta i kuma preminule Tamare.

Protest Pravda za Tamaru Milić Protest "Pravda za Tamaru Milić" Foto: Privatna arhiva

Jelena je podsetila da je inicijativa za organizovanje skupa potekla od Fejsbuk grupe “Pravda za Tamaru Milić”, koja je za manje od dvadeset dana okupila više od 7.000 članova.

- U inboksu imam brojne priče iz kruševačkog porodilišta koje su mi poslale pacijentkinje koje ne smeju da istupe javno. Dokle god budemo ćutale, ponavljaće nam se ovakvi slučajevi - dodala je Ilićeva.

Na skupu je glavna tema bio takozvani Tamarin zakon koji bi, prema mišljenju organizatora skupa, trebalo da zaštiti trudnice i omogući im kvalitetnije i humanije lečenje.

Protest Pravda za Tamaru Milić Protest "Pravda za Tamaru Milić" Foto: Privatna arhiva

- Doktori moraju da se ponašaju marljivije prema trudnicama i da ne postoji princip "para vrti gde burgija neće". Lekari i medicinsko osoblje koje se nestručno ponaša prema porodiljama mora da bude sankcionisano ili novčano ili otkazom, a ne samo suspenzijom koja može da traje nekoliko nedelja. Trudnice moraju da budu zaštićenije, da se čuju kada se požale da ih nešto boli, a ne da ih medicinski radnici ignorišu - rekla je Marijana Kerkez, Tamarina sestra.

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV BOLNICE

Suprug preminule trudnice Tamare Milić (23) iz Kruševca, Lazar Milić, podneo je krivičnu prijavu protiv Opšte bolnice Kruševac, koja je dostavljena Osnovnom javnom tužilaštvu, navode "Novosti".

Tamara Milić Lazar i Tamara Milić Foto: Instagram

- Tužilaštvu je dostavljena krivična prijava Lazara Milića zbog krivičnog dela nesavesno pružanje lekarske pomoći - navodi, za "Novosti" Saša Avramović, zamenik javnog tužioca, dodajući da je i zatraženo podnošenje zahteva za izdavanje rešenja o oslobađanju dužnosti čuvanja podataka, koji se odnose na lečenje sada pokojne pacijentkinje, te da je 13. avgusta rešenje Osnovnog suda dostavljeno kruševačkoj policiji.

Nakon dostavljanja izveštaja PU Kruševac, uslediće dalji koraci tužilaštva u pravcu provere navoda podnete krivične prijave.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bruka

    23. avgust 2019 | 22:47

    Zasto se ovde ne pise kao u slucaju med.sestre iz Zvecanske?

  • Veteran

    23. avgust 2019 | 23:07

    Šta kaže Direktor opšte bolnice Kruševac, samo ako nije Gasicev!!??

  • Nikola

    24. avgust 2019 | 04:12

    Lekari su toliko bahati i to sve zahvaljujuci državi koja na da nece da takvo ponasanja sakcionise na pravi nacin nego se kao u strahu jos i slihta-ulizuje lekarima, medicinskim radnicima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA