≫ 

Polne bolesti haraju Srbijom: Od početka godine povećan broj zaraženih HIV-om i obolelih od AIDS-a

Najviše novoinficiranih je registrovano u Beogradu 35 osoba, a u Vojvodini 28 osoba

  • 12

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je smanjen broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze u odnosu na isti period prošle godine, dok je povećan broj inficiranih HIV-om i obolelih od AIDS-a, ali je smanjen broj umrlih od side.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u prvoj polovini ove godine registrovano je 417 osoba obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze, što je za 35 odsto manje u odnosu isti period prethodne godine kada je prijavljen 641 slučaj.

Smanjenje je zabeleženo jer je značajno manje prijavljenih slučajeva obolevanja od genitalne hlamidijaze. Od početka januara do kraja juna bilo je 276 obolelih, dok je u istom periodu prošle godine bilo 514 obolelih.

Testiranje na HIV, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd Foto: Milena Đorđević

PROBLEM HLAMIDIJAZE

Najveći broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze registrovan je na teritoriji Vojvodine - 135 slučajeva, Beogradu - 91 oboleli od sifilisa i gonoreje i nijedan slučaj genitalne hlamidijaze.

U Batutu kažu da je hlamidijaza značajan javnozdravstveni problem zbog toga što nelečena infekcija kao posledicu može imati upalu reproduktivnih organa, smanjenje plodnosti, kao i komplikacije tokom trudnoće, prevremeni porođaj.

Navode da hlamidijalna infekcija, kao i druge seksualno prenosive infekcije, u značajnoj meri olakšava prenošenje HIV-a.

Institutu Batut u prvih šest meseci ove godine prijavljene su 94 osobe kojima je novootkrivena infekcija uzrokovana HIV-om, dok je u istom periodu prošle godine bilo 76 novoinficiranih. Najviše novoinficiranih je registrovano u Beogradu 35 osoba, a u Vojvodini 28 osoba.

U istom periodu registrovano je 26 osoba obolelih od side i šest osoba umrlih od AIDS-a. U prvoj polovini prošle godine registovane su 23 osobe obolele od side, a umrlo je devet pacijenata.

Gonoreja, bakterija, bolest Gonoreja i sifilis su česte polne bolesti; Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

U Batutu navode da se u Srbiji od 2008. godine beleži porast broja osoba inficiranih HIV-om, a da se registruje značajna redukcija obolevanja i umiranja od side.

- Pad obolevanja i umiranja od AIDS-a je rezultat primene kombinovane, visoko aktivne antiretrovirusne terapije koja je od 1998. godine dostupna svim osobama inficiranim HIV-om i u potpunosti ide na teret Republickog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) - navode u Batutu.

Procenjuje se da je krajem 2018. godine u našoj zemlji 3.000 osoba živelo sa HIV-om, od kojih šestina ne zna da je inficirana HIV-om (oko 500).

Podsećaju da infekcija uzrokovana HIV-om može dugo proticati bez ikakvih znakova i simptoma i da je jedini način da se otkrije testiranje koje se može besplatno uraditi u 24 instituta i zavoda za javno zdravlje u Srbiji i u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu.

VIDEO: Tužna priča porno glumice (18) kojoj je kolega (45) preneo HIV

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Made in ...

    23. avgust 2019 | 19:22

    Polako stize EU kod nas

  • Ujka Zitko PFK

    23. avgust 2019 | 19:23

    Ma desanka je najbezbednija😂😂😂😂

  • Predator

    23. avgust 2019 | 19:17

    To su sve amerikanci izmislili pa prosuli na jadne domorodce i indijance pa se i sami potrivali posle

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA