≫ 

Lepa vest za buduće roditelje: Srbija najavila više besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje

Najavljeno je i pomeranje starosne granice za žene

  • 5

Vlada Srbije odlučila je da dodatnim ulaganjima pomogne parovima koji ne mogu da dobiju potomstvo tako što će od sada biti više besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje, a najavljeno je i pomeranje starosne granice za žene, rekla je za "Kurir" ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka navodi da će tokom ove godine biti više zasedanja u vladi kako bi se donela najbolja odluka o besplatnim pokušajima vantelesne oplodnje.

- U ovoj godini nastojimo da dođemo do najboljeg rešenja, tačnije odluke koja će biti u skladu sa našim mogućnostima, a u što boljem interesu za građane. Težimo povećanju broja pokušaja vantelesne oplodnje koja je mnogim parovima jedini način da se ostvare kao roditelji - rekla je minsitarka ističući da će novi pokušaji biti o trošku države kao i dosadašnja tri.

Vantelesna oplodnja, epruveta, projekat Hoću bebu Foto: UNS

O povećanju broja pokušaja i pomeranju starosne granice nezahvalno je sada govoriti, jer, kako je naglasila, ta procena vršiće se u dogovoru sa lekarima.

Da li će starosna granica biti povećana sa sadašnje 42 godine na 45 ili 50 još nije utvrđeno i biće odlučeno kada se čuju mišljenja lekara, napominje Đukić Dejanović.

Ona dodaje da veliki broj gradova i opština samostalno povećavaju broj pokušaja, a izlaze u susret i ženama starijim od 42 godine, navodeći primer Beograda koji je odlučio da finansira i četvrti pokušaj i to za žene do 45. godine.

Đukić Dejanović smatra da Srbija i u ovim rešenjima treba da teži evropskim standardima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B........

    24. avgust 2019 | 08:33

    Neka.je.srecno svima koji zele da odgajaju decu Bog ih blagoslovio

  • Apiga

    24. avgust 2019 | 19:14

    Ja i zena 2 puta nsm dobili dete. Ne ide. A zdravi. Ima 44 a ja 42 god. Sat nam otkucava. Molimo se verujemo,isli smo u dva Manastira. Sad cemo grozdje sa Hilandara jesti i postiti. Nadamo se malom andjelu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA