Na koliko slobodnih dana roditelji prvaka imaju prava?

Selidba, venčanje, smrtni slučaj, dobrovoljno davanje krvi, ali malo ko zna da i oni kojima dete kreće u prvi razred osnovne škole takođe ima pravo na plaćene slobodne dane

  • 11

Osim za državne i verske praznike, vikende i godišnje odmore, radnici u Srbiji u državnim službama imaju prvo da odsustvuju sa posla po još nekoliko osnova. Selidba, venčanje, smrtni slučaj, dobrovoljno davanje krvi, ali malo ko zna da i oni kojima dete kreće u prvi razred osnovne škole takođe ima pravo na plaćene slobodne dane.

Zakon o radu predviđa slučajeve prema kojima zaposleni imaju pravo na plaćen slobodni dan, pa se tako plaćeno odsustvo od dva dana dobija i u slučaju da vam je mališan prvačić. To pravilo je regulisano u posebnom ugovoru za državne organe 38/2019 godine, član 4. plaćeno odsustvo pod tačkom 7. polaska deteta zaposlenog u prvi razred osnovne škole iznosi dva radna dana.

Pravo na ovu mogućnost imaju i drugi zaposleni u slučaju da ta stavka stoji u kolektivnom ugovoru firme. Neke od njih koje veoma brinu o svojim zaposlenima daju plaćena slobodna i tri, četiri dana za upis deteta u prvi razred osnovne škole.

- Sve zavisi od kolektivnog ugovora koji određena firma ima. Postoje i one koje daju po nekoliko dana za upis prvaka, pogotovo u onim situacijama kada je u pitanju samohrani roditelj ili kada se jednostavno nema pomoć baka i deka - objašnjavaju za "Blic" iz Mreže za poslovnu podršku.

Ove školske godine prvi put u klupe osmoletki Srbije sešće ukupno 63.371 đaka prvaka i ovi slobodni dani se daju roditeljima kako bi adekvatno sa decom prošli prve školske dane. Ukupan broj blizanaca u Srbiji koji će ove školske godine krenuti u prvi razred je 2.286 i njihovi roditelji koji su zaposleni imaju pravo na četiri slobodna plaćena dana.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sajla

    1. septembar 2019 | 18:38

    Kažete zaposleni u državnim organima i ostali ako je kolektivnim ugovorom firme predviđeno. Da li je moguće? Pa kolektivni ugovor svake firme mora da bude u skladu sa zakonom. Svi zaposleni imaju ista prava koja se primenjuju prema uslovima (recimo smenski rad, rad na državni praznik, itd), ali svi imaju pravo da ih ostvare. Ako firme to zaposlenima ne dozvoljavaju tu su inspekcijski organi. Ljudi, pa nismo robovi ako smo zaposleni u privatnim sektoru. Od ostvarivanja prava zaposlenih zavisi i ugled firme i države.

  • Da

    1. septembar 2019 | 16:20

    Ovo su clanci koji se ticu samo zaposlenih u drzavnim firmama.

  • Realna

    1. septembar 2019 | 15:49

    Cista utopija kod privatnog poslodavca, ta i za godisnji odmor dobiju fiktivno resenje..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA